Hírek

2006.12.08. 07:33

Asztalival az asztal alá?

Az italkultúra javításán szorgoskodik az orosz adóhatóság: januártól megváltozik a borok minősítése, no meg a jövedéki adója

Csák E.

Az italkultúra javításán (is) szorgoskodik az orosz adóhatóság: januártól megváltozik a borok minősítése, no meg a jövedéki adója. Azok a borok, amelyekhez „ízlés szerint” cukrot vagy szeszt kevernek, a jövőben„asztali” előnevet viselnek, s csak azokat a nedűket szabad „természetes” bornak hívni, amelyek valóban szőlőből készültek.

Jelenleg az orosz borok mennyisége még  nem nagyon függ a terméstől, hiszen előállítják őket. Áruk viszonylag alacsony – nem csoda, hogy a fogyasztás 75 százalékát a félédes műitalok teszik ki. Sokmillió ember zsebét érinti tehát érzékenyen, hogy míg a szőlő levét 2 rubel (14,7 forint) jövedéki adó fogja terhelni, az asztali borokét 13 rubel (95,5 forint). Ehhez jön még az általános forgalmi adó.

A borok magas ára ismét a vodkafogyasztásra ösztönözhet. A hatóságok célja természetesen nem ez, hanem a borok rangjának emelése és a nyugati országok szabályozásának bevezetése orosz földön.
Azoknak, akik ma is megengedhetik maguknak, hogy drága francia és olasz borokat töltsenek a poharukba, nem kell aggódniuk: marad a korábbi jövedéki adó. Így aztán ők nem is spájzoltak be az ünnepek előtt, míg a 100 rubelnél olcsóbb „asztali” nedűk már eltűntek a polcokról. n

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!