Hírek

2006.12.07. 17:40

Eltemették a megmérgezett orosz hírszerzőt

A legnagyobb fantáziával megáldott krimiíró sem tudna annyi és olyan fordulatot kitalálni, mint amit a Litvinyenko-ügy kínál. Egyre több a gyanúsított és a történet minden jel szerint folytatódik.

Csák Elemér

Hivatalosan is bűncselekménynek nyilvánította a Scotland Yard az egykori orosz titkosügynök, Alekszandr Litvinyenko halálát. A közlemény azonban továbbra is igen óvatosan fogalmaz: a londoni rendőrség hangsúlyozza, egyelőre semmilyen következtetésre nem jutott a felhasznált eszköz mibenlétéről, az indítékról és az elkövető személyéről.

Tegnap bejelentették: az orosz főügyészség is bűnügyi eljárást indított Litvinyenko volt biztonsági tiszt londoni megölése és egyik látogatója megölésének kísérlete ügyében. Dmitrij Kovtun szervezetében ugyancsak sugármérgezést mutattak ki. A főügyészség a kettős eljárással nyilvánvalóan oszlatni igyekszik azt a gyanút, hogy az utóbbinak köze lehetett az előbbi halálához.

Litvinyenkót tegnap muzulmán szertartás szerint, szűk körben kísérték utolsó útjára London északi részén. A temetésre Oroszországból és Olaszországból 30 hozzátartozó, illetve barát érkezett Nagy-Britanniába.

Az orosz kém halálát okozó anyag, a polónium 210-es izotópja az Egyesült Államokban szabadon hozzáférhető az internetes kereskedelemben – állítja egy független francia kutatóintézet, megadva a pontos címet is. A United Nuclear cég honlapján az áll, a vásárlás törvényes, mert a náluk megvásárolható anyagok radioaktivitása a felügyeleti szerv által meghatározott érték alatt van. A honlap szerint „a mérgező mennyiséghez mintegy 15 ezer darabra lenne szükség a mi polónium 210-rudacskáinkból, és megközelítőleg egymillió dollárra”.

Ezek is érdekelhetik