Hírek

2007.06.11. 06:06

Az agrártárca fellép a hazai sertéshúspiac érdekében

A lengyel–orosz húsvita súlyos zavart és áresést okoz a magyar piacon. Az agrártárca arra igyekszik rábírni a húsipari társaságokat, hogy ne vásároljanak külföldi alapanyagot.

BAMA

Napokon belül intervenciós sertéspiaci intézkedéseket kezdeményez Magyarország és Lengyelország Brüsszelben, ha nem enyhül a lengyel húsértékesítési gondok miatt kirobbant uniós belpiaci válság – nyilatkozott Gráf József agrárminiszter. A szaktárca vezetője a kívánatos lépésekről várhatóan hétfőn egyeztet lengyel kollégájával. Moszkva – élelmiszer-biztonsági okokra hivatkozva – hosszú ideje nem engedi be a lengyel sertéseket az orosz piacra.

Tavaly 500–600 ezer lengyel élő állat zúdult a magyar piacra. Ágazati források szerint a lengyel importhús 180–200 forintos kilogrammonkénti áron szerezhető be, így lenyomja a magyar árakat. Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára elmondta: a hazai állattartó vállalkozások ma már csak kilónként 230–240 forintot kapnak az élő állatokért, szemben a 260–270 forintos önköltséggel. Az agrártárca vezetője a közelmúltban személyesen figyelmeztette a meghatározó húsipari társaságok vezetőit, hogy cégük nem pályázhat eredményesen az uniós és a nemzeti fejlesztési támogatásokra, ha nem magyar alapanyagot dolgoz fel.

Ezek is érdekelhetik