Hírek

2007.06.12. 05:45

Gondtalan trópusi utazás odafigyeléssel

Legelőször azt érdemes megtudni, hogy a célországban iható-e a csapvíz

Németh M.

Fehéren csillogó homok, pálmafák és türkizkék tenger: az egzotikus országok idillikus körülményeinek élvezetét egy csapásra tönkre teheti, ha elkapja az embert az úgynevezett „utazási hasmenés”. A megbetegedés okai az élelmiszerekben, italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok és vírusok, amelyek gyomor-bélrendszeri fertőzést okoznak. Nyaralásunk során ezért különösen fontos, hogy tájékozódjunk a célország higiénés, járványügyi helyzetéről, és odafigyeljünk arra, milyen ételeket és italokat fogyasztunk. Az európai országokban ezzel általában nincs probléma, ellentétben az egzotikus, trópusi nyaralóhelyekkel.

A legfontosabb információkat az interneten is megtalálhatjuk, de az utazási irodáknál is nyugodtan rákérdezhetünk az utazás előtti tudnivalókra. A háziorvosoktól, az ÁNTSZ regionális intézeteitől, valamint a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetétől lehet információkat kapni arról, hogy az adott országba utazáshoz szükséges-e védőoltás, vagy érdemes-e betegségmegelőző célzattal gyógyszert szedni.

„A legfontosabb kérdés viszont az, hogy fogyasztható-e az adott országban az ivóvíz” – tanácsolja a távoli helyekre utazóknak Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója. Ahol nem biztonságos az ivóvíz, ott még fogmosásra se használjuk. A trópusi országokban soha ne igyunk utcai csapból vagy szökőkútból, s még a legnagyobb melegben se fogadjunk el jégkockát.

A palackozott italok – ha előttünk bontják fel őket –, valamint a sör, a bor, a tea és a kávé általában mindenhol biztonságosan fogyaszthatóak. Nem tanácsos viszont dobozból inni, mivel azok szennyezettek, fertőzöttek lehetnek. Étkezésnél fogyasszunk frissen készült, forrón tálalt ételeket, ezek még az utcai árusoknál is biztonságosak, ellentétben a több órán át langyosan tárolt ételekkel. Az előre szeletelt gyümölcsök, saláták is veszélyesek lehetnek.

Ha már bekövetkezett a baj, akkor a legfontosabb teendő az első tünetek megjelenésétől kezdve a folyamatos folyadék- és sópótlás. Ha nincs gyógyszertári sókeverékünk, akkor egy kávéskanál konyhasót és hat kávéskanál cukrot tegyünk egy liter csapvízbe, és minden hasmenés vagy hányás után fogyasszunk belőle 1-2 deciliternyit.

Ezek is érdekelhetik