Hírek

2007.07.17. 18:12

Foglalkoztatást, ne segélyt!

Segély helyett inkább munkát biztosítana az állam az álláskeresőknek: az ezt szolgáló közmunkaprogramok értéke idén meghaladja a 8,5 milliárdot. Parlagfűirtás, erdősítés, a vasúti pálya környékének megtisztítás - feladat van bőven.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A közmunkaprogramok értéke idén meghaladja a 8,5 milliárdot
[/caption]A nem túl hatékony segélyezés helyett a munkaerőpiacról kiszorultakat állami pénzből közhasznú, értékteremtő feladatok elvégzésével bízná meg az állam. A közmunkaprogramok értéke idén meghaladja a 8,5 milliárd forintot, jelenleg mintegy 11 ezren dolgoznak ebben a formában hazánkban. Országszerte főleg erdőtelepítésekben, a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó környékén parlagfű-mentesítésben, valamint kilenc megyében és Budapesten a vasúti sínek környékének megtisztításában vesznek részt közmunkások.

A programokban a munkanélküliek közül is elsősorban a képzetlenek, a nők és a romák foglalkoztatását részesítik előnyben. Újítás: képzéssel javítják a közmunkások elhelyezkedési esélyeit. Minden három hónapnál hosszabb programnak ugyanis kötelező eleme a feladathoz kapcsolódó oktatás, ez a közmunkások legalább 15 százalékát érinti.

A fagykárok és az aszály miatt idén több ezren estek el szezonális munkalehetőségüktől, a gyümölcsszedéstől. Ezért a természeti csapások által leginkább sújtott észak-alföldi és észak-magyarországi régiókban új közmunkaprogramot indított a Szociális és Munkaügyi Minisztérium az agrártárcával karöltve 300 millió forintnyi központi támogatásból. Szabolcsban és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében így mintegy 1200 ember juthat két hónapra munkához. A közmunkásoknak mezőgazdasági munkát kínálnak: facsemete-ápolást, kapálást, gyomlálást, termésgyűjtést és parkosítást. Munkájukért a minimálbér összegére, néha kicsivel többre is számíthatnak.

Megtisztítják a közutakat is

Folytatja a Magyar Közút Kht. a májusban elkezdett közmunkaprogramját: akkor 477, most 400 munkanélkülit vettek fel a közúti feladatokra. A májusi program több mint fél éves kereseti lehetőséget nyújt a munkanélkülieknek az Alföld 63 olyan településén, ahol egyébként nagyon nehéz állást találni. A júliusi program pedig Somogy és Zala megyékben biztosít hat hónapnyi munkát több, mint 30, hasonlóan nagy munkanélküliségű településen. A közmunkásokat a közutak környezetének rendbentartására, gyomnövények kaszálására, az illegális szemétlerakó helyek megszüntetésére, az árkok, padkák, műtárgyak tisztítására, a vízelvezetésre alkalmazzák.

Ezek is érdekelhetik