Hírek

2007.07.10. 18:26

Juscsenko: középpontban az energia és a gáz

Energetikai kérdésekben állapodott meg a Sólyom László köztársasági elnök meghívására Magyarországra érkezett Viktor Juscsenko ukrán elnök és Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő – erről maguk a vezetők nyilatkoztak keddi, parlamenti megbeszélésüket követően.

Tibay G.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Energetikai kérdésekben állapodott meg - fotó: Darnay Katalin
[/caption]Viktor Juscsenko azt közölte: Ukrajna kész a magyar-ukrán határ térségében nagy mennyiségű földgáz tárolására alkalmas területet biztosítani; Gyurcsány Ferenc azt jelentette be, megkezdődtek az előkészületei egy ukrán területen épülő, magyar igényeket kiszolgáló, egymilliárd köbméteres kapacitású földgáztároló építésének. A munka jelenleg a szakértői fázisnál tart.

A magyar miniszterelnök azt mondta, a fentiek mellett további két energetikai kérdésben egyeztettek: Magyarország érdeklődik a húsz megawattnál kisebb kapacitású vízierőművek felső-tiszai létesítésével kapcsolatban; tárgyalásokat kezdtek egy magyar területen épülő gázerőmű ellátásáról, és az ezt biztosító vezeték-kapacitásról is. A felek egyetértettek abban, hogy a két ország egymás fontos stratégiai partnere.

Míg Gyurcsány Ferenc magyar részről Ukrajna „újrafelfedezéséről” beszélt, addig Viktor Juscsenko azt hangoztatta: a két ország kapcsolatát újra meg kell tölteni tartalommal, mivel Magyarország Ukrajna érdekeit is érvényesítheti az európai színtéren.

Átadták az áldozatok listáját

A két ország területén elesett háborús áldozatok azonosításáról, nyughelyük feltárásáról, emlékük megörökítéséről állapodott meg Viktor Juscsenkóval Sólyom László köztársasági elnök. Az ukrán elnök átadta magyar partnerének az Ukrajna területén elhunyt hadifoglyok és internáltak nyughelyét rögzítő anyagokat, melyek segítségével lehetővé válik az exhumálás és azonosítás. Juscsenko átadta az 56-os forradalom után Ukrajna területére hurcolt magyarok listáját is. Sólyom László kollégájának a Magyarországon eltemetett ukrán katonák 48 ezer nevet tartalmazó listáját nyújtotta át. A felek környezetvédelemről, határkérdésekről, anyanyelvi oktatásról is egyeztettek.

Ezek is érdekelhetik