Hírek

2007.07.22. 17:26

Voksolás Törökországban

BAMA

Törökországban vasárnap reggel megkezdődtek a parlamenti választások, amelyek nagy esélyese a kormányon lévő iszlamista párt. Előbb az ország keleti felében nyitottak ki a szavazóhelyiségek, a nyugati országrészben pedig egy órával később várják az urnák elé a választókat.

A választásokkal összefüggésben több incidens tört ki az ország különböző pontjain, s ezeknek eddig 17 sebesültjük van. Hárman sebesültek meg - köztük egy súlyosan -, miután két, késekkel és botokkal felfegyverkezett csoport egymásnak támadt egy szavazóhelyiségben a délkeleti, kurd többségű Diyarbakir tartományban. Ugyanennek a tartománynak egy másik falujában három parasztot megkéseltek, három másikat pedig kövekkel és botokkal sebeztek meg. További hat személy a keleti Sason, kettő pedig a déli Antalya tartományban szerzett sérüléseket rivális pártok híveinek összetűzéseiben.

Törökországban az eredeti tervek szerint novemberben került volna sor a voksolásra, de miután Recep Tayyip Erdogan kormányfő nem tudta kieszközölni, hogy bizalmasa, Abdullah Gül külügyminiszter az elnöki posztra kerüljön, döntöttek az előrehozott választásokról.

Ezek is érdekelhetik