Hírek

2008.06.17. 12:03

A svájciak legalább szépen búcsúztak

Végre olyan a hangulat Bécsben, amilyennek az ember elképzeli egy nagy futballtorna helyszínét. Dénes Tamás az Eb-ről jelenti.

Dénes Tamás

Az osztrákok számára a hétfő élet vagy halál kérdése volt. Ezt érezték át a szurkolók is. Lehet, hogy az ország lakosságának jelentős részét nem érintette meg a torna, lehet, hogy nem tudta megszerettetni magát a csapat az első két mérkőzésén, de a torna második teljes hetének első napjára futball-láz hevíti a császárvárost. Amikor e sorokat írom, még előttünk van a mérkőzés, ezért arról számolok be, hogy a csodavárás a legfontosabb érzés a szurkolók között. Ilyen szempontból (de csak ilyen szempontból) mindegy is, mit hozott a németek elleni mérkőzés, ezek azok az órák, amelyek egységbe kovácsolhatnak vadidegen embereket, s akár egy várost.

A másik rendező ország válogatottja, a svájci, vasárnap külhonban kevés figyelmet kapó találkozón verte meg a legjobbjait pihentető portugál csapatot. Utóbbiak szempontjából semmilyen jelentősége sem volt az eredménynek, a másik oldal számára annál inkább. Amolyan becsületbeli ügy volt, hogy legalább a harmadik mérkőzésén ne kapjon ki a válogatott, s hogy szépen zárjon le egy hétéves korszakot. „Köbi” Kuhn, a szövetségi kapitány ezzel a találkozóval köszönt el, hét év után a „Natitól” – méltán ünnepelték, megérdemelte a találkozó előtt a játékosai által tartott, köszönő transzparenst. Az ország szövetségi kapitányai közül csak a legendás Karl Rappan ült nála több mérkőzésen a kispadon, miközben elvitte a válogatottat a legutóbbi két nagy tornára (2004-es Eb, 2006-os vb), s nem vallott szégyent a játékával a 2008-as Európa-bajnokságon sem. Kuhn mindvégig úriemberként viselkedett, soha nem jött ki a sodrából – ami nem mondható el feltétlenül minden kollégájáról. Raymond Domenech, a franciák kapitánya például nem bírta tovább a feszültséget, s nekirontott a hollandoknak. Próbálom nyomdafestéket is tűrően visszaadni a szavait: „Kiszúrnak majd velünk, továbbviszik magukkal a románokat.”

Lehet, hogy így lesz, lehet, hogy nem. Mindenesetre átkölthetjük erre is a „klasszikus” mondást: „Tetszettek volna nyerni ellenük…”

Ezek is érdekelhetik