Hírek

2008.06.01. 10:59

Guardiola új Barcát építhet

Nagy változások várhatóak a Barcelona csapatánál. A katalánok közül Ronaldinho, Deco, Márquez, Zambrotta, Thuram, Giovani, Edmílson távozása biztosra vehető, de akad még néhány további játékos, ainek a sorsa bizonytalan.

D. T.

Ronaldinho a Milanhoz szerződését korábban már sokan kész tényként kezelték, de a játékos, illetve ügynöke és egyben bátyja, Roberto, még nem írt alá új szerződést. A piros-feketék lelkesedése a jelek szerint csökkent az utóbbi hetekben, kicsit mintha megriasztotta volna a Milan nagyembereit a brazil sztár gyenge fizikai állapotáról szóló hírek sokasága. Deco, a Barcelona portugál karmestere elkívánkozik, noha néhány nappal ezelőtt azt állította – véli tudni a barcelonai Sport című napilap –, hogy szívesen maradna a katalán klubnál, ha Joan Laportát Sandro Rosell váltaná a közeljövőben az elnöki poszton. Rosell, aki korábban a klubot is támogató sportszergyártó cégnél is dolgozott, fontos szereplője a Barcelona 2003-tól kezdődő, három szezonon át tartó sikertörténetének: akkori második emberként ő beszélte rá a Barcához szerződésre Ronaldinhót és Decót is. Ezért állítja mindkét játékos, hogy akár maradna is, ha Rosell lenne az első számú ember. Ennek azonban, egyelőre nincs nagy realitása.

Ibra, Ttrezeguet és Benzema a kívánságlistán

A nagy kirajzás után különösen nem meglepő, hogy számos játékost venni akar a klub. Seydou Keita, az előző szezonban a Sevilla színeiben szerepelt mali válogatott, akit az edző Deco örökösének szán a csapatban, szinte már a Barcelona játékosának tekinthető. Nagyon szeretnék a katalánok megszerezni, ugyancsak a Sevillától, Daniel Alvest is, akit egyébként szinte minden nagy klub meg akar vásárolni. Mindenképpen csatárt akar vásárolni Laporta, illetve „meghosszabbított keze", Txiki Beguiristaín sportigazgató: a svéd Zlatan Ibrahimovic, a francia Karim Benzema, s az ugyancsak francia David Trezeguet ügynökével már fel is vette a klub a kapcsolatot.

Ugyanakkor tartja magát egy másik verzió is: eszerint az Internazionale hajlandó akár 60 millió eurót is kifizetni a Barcelonának három játékos megszerzése ellenében. Ronaldinho, Deco és a fiatal Giovani a a kiszemelt – s érdekes, a trióból éppen a mexikói-brazil ifjú jelezte elsőként, hogy szívesebben igazolna máshova. Ő a Chelsea-be vágyik, ami egyáltalán nem meglepő, tekintve hogy ügynöke, az izraeli Pini Zahavi a Kékek tulajdonosának, Roman Abramovicsnak a legfőbb bizalmasa. A héten eldőlt, hogy Roberto Mancinit meneszti a milánói klub éléről Massimo Moratti, s nagyon erősen tartja magát a nézet, hogy José Mourinho foglalja majd a helyét. Ha a portugál valóban érkezik – ő biztos ebben – valószínűleg Quaresma, a Porto portugál válogatott szélsője lesz az első igazolása. De nagy összegben érdemes fogadni, például Deco érkezésére is. Egyébként a brazil születésű portugálnak nem kell aggódnia: a Chelsea-nél szívesen építenék köré az új csapatot, s nagy erőfeszítéseket tesz a megszerzéséért a Bayern München is.

A Barca többi sztárja közül Edmilson már elszerződött a Villarrealhoz, Zambrotta ügyében támadt némi anyagi természetű nézetkülönbség a Milan és az eladó között, de aligha akadályozza ez meg az üzletet. A 36 éves Lilian Thuramot, nagy feltűnést keltve, Arsene Wenger Arsenaljával hozta hírbe a francia sajtó, de érdeklődik iránta az osztrák Salzburg, egykori klubja, a francia bajnokságban szereplő AS Monaco, az olasz Milan, s talán a leghevesebben az ugyancsak olasz Lazio is. „Pep" Guardiola, a Barcelona új edzője nem ragaszkodik Thierry Henry és Yaya Touré maradásához sem, a két egyaránt 2007 nyarán szerződtetett játékos jövője így bizonytalan.

D. T. Ibra, Ttrezeguet és Benzema a kívánságlistán A nagy kirajzás után különösen nem meglepő, hogy számos játékost venni akar a klub. Seydou Keita, az előző szezonban a Sevilla színeiben szerepelt mali válogatott, akit az edző Deco örökösének szán a csapatban, szinte már a Barcelona játékosának tekinthető. Nagyon szeretnék a katalánok megszerezni, ugyancsak a Sevillától, Daniel Alvest is, akit egyébként szinte minden nagy klub meg akar vásárolni. Mindenképpen csatárt akar vásárolni Laporta, illetve „meghosszabbított keze", Txiki Beguiristaín sportigazgató: a svéd Zlatan Ibrahimovic, a francia Karim Benzema, s az ugyancsak francia David Trezeguet ügynökével már fel is vette a klub a kapcsolatot. -->

Ezek is érdekelhetik