Hírek

2008.06.16. 16:57

Gyenesei: változnak a megelőlegező kölcsön szabályai

A jövőben a megelőlegező kölcsönt felvevő házaspároknak nem kell külön bejelenteniük a banknál gyermekük megszületését.

MTI

A jövőben a megelőlegező kölcsönt felvevő házaspároknak nem kell külön bejelenteniük a banknál gyermekük megszületését. A megelőző kölcsön  szabályainak változásairól Gyenesei István önkormányzati miniszter beszélt a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

Emlékeztetett arra: a megelőlegező kölcsönnel az állam megelőlegezi a lakásépítési, illetve -vásárlási támogatást azoknak a 40 év alatti házaspároknak, akik vállalják, hogy négy, illetve nyolc éven belül gyermekük születik. Egy gyermek után 900 ezer, kettő után 2,4 millió forint a kölcsön összege.

A jelenlegi szabályozás szerint a házaspároknak a gyermek születését hatvan napon belül be kellett jelenteniük a banknak. A miniszter felidézte, hogy ha ezt a házaspár elmulasztotta, akkor köteles volt visszafizetni a gyermek megszületése és a bejelentés  tényleges időpontja közötti időszak alatt az állam által, helyette  kifizetett kamatot és költségeket.

Gyenesei István tájékoztatása szerint az önkormányzati tárca az államkincstár és a bankok eddig 50-60 olyan esetet jeleztek, amelyben már kiküldték a visszafizetési kötelezettségről szóló értesítést. A minisztérium becslése szerint még 100-200 hasonló eset lehet.

A miniszter hangsúlyozta: a módosítás célja, hogy orvosolja a kialakult helyzetet, vagyis az adatszolgáltatást elmulasztóknak ne kelljen fizetniük, másrészt tehermentesítse az új igénylőket azzal, hogy nem kell külön bejelentést tenniük a gyermek születéséről. Hozzátette: akik már befizették a büntetést, azok visszakapják. Akikkel szemben pedig van ilyen követelés, azt megszüntetik -  közölte.

Gyenesei István kitért arra, a jövőben a pénzintézet kéri majd a hozzájárulást az adatkezeléshez, utána megszűnik a bejelentési kötelezettség.

Ezek is érdekelhetik