Hírek

2008.06.03. 06:28

Házassági vagyonjogi szerződést akarunk kötni

KORREKT – Olvasónk és vőlegénye már nem első házasságára készülődik. Tapasztalták, milyen nehéz a vagyonmegosztás. Milyen útja-módja van a házassági szerződés megkötésének?

BAMA

Sokan idegenkednek a házassági vagyonjogi szerződéstől. Úgy vélik, bizalmatlanságra vall. A valóságban az ilyen szerződés által a két fél tiszta helyzetet teremt. Az esetleges váláskor akár több évi procedúra kerülhető el. Ezt dr. Schneider Péter ügyvéd tapasztalta.

A szerződést közjegyzőnél, illetve ügyvédnél köthetjük meg. A dokumentum az előbbinél automatikusan, de az ügyvédi ellenjegyzéssel is közokirattá válik. Ez azt jelenti, hogy közvetlenül végrehajtható, és a feleknek teljes biztonságot ad. A szerződésbe részletezve foglaljuk bele, mi kié. Legyen az ingatlan, ingóság, arany ékszer, bankszámla, nagy értékű műkincs.

A házasságkötés előtt született szerződésben arról is érdemes rendelkezni, mi lesz a nászajándékok sorsa, ha a házasság felbomlik. Itt nagy értékű javakra gondoljunk. Autóra, lakásra, Mária Terézia korabeli étkészletre. Legyen bizonyítható, melyik ajándékot ki kapta. Előfordult már, hogy egy ajándékozó váláskor visszakövetelte az ajándékot, és ment a pereskedés.

Válás esetére a felek rendelkezhetnek a gyermek- és asszonytartásról. Fontos: az örökség mindenképpen külön vagyonnak számít. Ugyancsak legyünk tisztában házastársunk iránti kötelességeinkkel. A törvény szerint szükség esetén gondoskodnunk kell róla, a költségeket akár külön vagyonunkból is fedezve. Pórul jár tehát, aki az örökség fejében házastársával eltartási szerződést köt. Mivel a gondoskodás kötelesség, a törvényes örökös ezt a szerződést semmisségre hivatkozva megtámadhatja. A házassági szerződéshez a felek közös akarata szükséges.

Ezek is érdekelhetik