Hírek

2008.06.07. 14:17

Kockázatos földi paradicsom

Felgyorsulhat a Hajógyári-sziget fejlesztése, miután a beruházók megnyerték a szigetre tervezett kaszinó megépítéséhez szükséges koncessziós pályázatot. Az Álomsziget 2012 közepére készülhet el.

Vég Márton

Kezdhetnek aggódni a családanyák, ugyanis rajtengedélyt kapott a Hajógyári-szigetre tervezett, és az Álom Sziget részeként megvalósuló kaszinó megépítése. Az óriáskaszinó területe 40 ezer négyzetméter lesz, ahova 200 kártyaasztalt és akár több ezer nyerőgépet állíthatnak be.

Ilyen csábító környezetben pedig pillanatok alatt nyakára hághatnak – vagy megsokszorozhatják – a pénznek könnyelmű férjeik. Pánikra egyelőre nincs ok: a tervek szerint a kaszinó legkorábban 2012-ben nyithatja meg kapuit a kockáztatni vágyók előtt. 

Egyelőre annyi történt, hogy a Pénzügyminisztérium által kiírt koncessziós pályázatot megnyerte az Álomsziget Entertainment Zrt., ennek értelmében a cég és a szaktárca még mintegy két hónapig tárgyal a szerződés részleteiről. Erre azért is van szükség, mert a kaszinók működtetése állami monopólium. Ha meg tudnak állapodni, legalább húsz évig – ami igény esetén tíz évvel meghosszabbítható – ez lesz az egyetlen első kategóriás kaszinó a fővárosban, illetve Pest megyében. Erre az időre ugyanis a magyar kormány vállalta, hogy ekkora méretű kaszinó megnyitását nem engedélyezi a régióban.

A Hajógyári-sziget déli szigetcsúcsán még 2003-ban adott el 4,6 milliárd forintért az ÁPV Rt. egy 32 hektáros részt. A 400 milliárd forintos szigeti beruházásokra – szálloda, bevásárlóközpont, kikötő – létrejött egy külön vállalkozás, amely vállalta, hogy az építkezés engedélyezéséért cserébe több nagy volumenű közlekedési fejlesztést is megvalósít a környéken 15 milliárd forint értékben. Például kiszélesítik a szigetre vezető hidakat.

Ősztől épülhet a bezenyei kaszinóváros

Októberben kezdődhet az Euro Vegas nevű kaszinóváros építése a magyar-osztrák határ közeli Bezenye térségében, ha a nyár végéig megkapják a szükséges építési engedélyt. A komplexumnak 2010-ig kell elkészülnie. Az építési engedélyhez beadandó anyagot 90 százalékban már elkészítették. Ez első fázisban 316 szobás hotel, 4000 négyzetméteres konferenciaterem, termálfürdő, továbbá éttermek, bárok, klubok létesítését tartalmazza. A fejlesztők 2007 decembere óta 17 millió eurót (több mint négymilliárd forint) fektettek a projektbe.

Persze az építkezésnek voltak ellenzői is. Az ő hangjuk azonban elhalkult, amikor 2006 szeptemberében tökéletes érdektelenségbe fulladt a Hajógyári-sziget megmentéséért tartott helyi népszavazás. A beruházás megvalósítását késleltetheti még, hogy régészeti feltárásokat kell végezni, a szigeten találhatóak ugyanis a római kori Hadrianus-palota romjai. Az egykori aquincumi helytartó palotája az állam kizárólagos tulajdonában tartandó műemlékek közé tartozik. Ugyanakkor ez a 7 hektáros terület része az Álom Sziget a 32 hektáros területének.

Egy kormánydöntés nyomán azonban ismét az állam tulajdonába került a II. századból származó kulturális kincs. Az ehhez esetlegesen kapcsolódó leletek felkutatására most végzik a megelőző feltárásokat. „Jelenleg egy római kori híd maradványait keressük. A Hadrianus palotához csak akkor megyünk át, amikor eldőlt, hogy ki és hogyan fogja bemutatni a közönségnek. Kár lenne a föld alatt hagyni ezt a műemléket, már csak turisztikai okokból is” – mondta lapunknak Havas Zoltán. A munkálatokat vezető régész szerint fontos lenne, hogy az épületegyüttes látogatható legyen, amikor elkészül a palota szomszédságába tervezett szállodaközpont is. Más kérdés, hogy ha a szállodaközpontot nem akarnák odaépíteni, akkor a páratlannak mondott romok örökre láthatatlanok maradnának.

Ezek is érdekelhetik