Hírek

2008.06.04. 08:26

Molotov-koktélt dobtak három házra Pátkán

Molotov-koktélt dobtak keddre virradóra három házra a Fejér megyei Pátkán; senki nem sérült meg, egy szobában tűz keletkezett - közölte az MTI-vel a székesfehérvári tűzoltóság szóvivője.

MTI

A szándékos gyújtogatás következményeként az egyik háznak az ablakpárkánya és a redőnye gyulladt meg, a másiknak a homlokzata kormozódott be. A harmadik épület ablakát betörte a Molotov-koktél, s a szoba - ahol gyerekek aludtak - mintegy két négyzetméteren lángra kapott - mondta el Bisztricz Anett.  Tájékoztatása szerint egy kanapé hátulja, az asztal, a terítő, s különféle ruhadarabok égtek el. A székesfehérvári tűzoltók két gépjárműfecskendővel vonultak a helyszínre, de mire kiértek, a lakók eloltották a tüzet.

A rendőrség közveszély okozás megalapozott gyanújával indított eljárást egyelőre ismeretlen tettes vagy tettesek ellen - közölte az MTI érdeklődésére a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. R. Szabó Ágnes tájékoztatása szerint tartanak a tanúkihallgatások, folyik a vizsgálat. Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) a távirati irodához eljuttatott közleményben cáfolja a pátkai roma családok különböző médiumokban megjelent gyanúját, miszerint járőröző polgárőrök dobtak volna a lakóépületekre Molotov-koktélokat.

Az 1600 lakosú Fejér megyei település polgárőr egyesületének elnöke szerint a három gyanúba kevert polgárőr - mint a 80 ezer önkéntes bűnmegelőző mindegyike - büntetlen előéletű, soha semmilyen rasszista megnyilvánulásukat nem tapasztalta. Gerencsér László azt  is közölte, hogy idén a falu lakosságának mintegy tíz százalékát  kitevő kisebbség néhány, a kocsmában randalírozó tagjával szemben  kellett csupán a rendőri intézkedést segíteniük a polgárőröknek.

A polgárőr szövetség közleménye szerint kérdéses az is, hogy hajnali egy órakor annyi tanúja volt-e a történteknek, ahányan - információik szerint egymásnak is ellentmondva - a sértettek állítását igazolják. Meghallgatásuk és a három polgárőr gyanúsítottként történő kihallgatása kedden még nem fejeződött be.  Egy negyedik polgárőrt viszont már kedden reggel megtámadtak és fojtogatni kezdtek a település buszmegállójában, s megrongálták a polgárőrök gépkocsiját is.

Mint Szántó Gábor, az OPSZ sajtófőnöke által jegyzett közleményben olvasható, a gyanúba kevert polgárőrök tagadják a vádat, a szövetség vezetői pedig "őszintén remélik, hogy az alapos  és korrekt rendőrségi vizsgálatnak sikerül a valódi elkövetőket  azonosítani".

Ezek is érdekelhetik