Hírek

2008.06.23. 10:53

Vízjég a Marson?

A NASA Phoenix szondája – a misszió kutatóinak állítási szerint – bizonyítékot talált a vízjég marsi jelenlétére – írja a hirado.hu.

BAMA

Az egyik árokban talált fényes anyagdarabok négy marsi nap alatt eltűntek, ami azt sugallja, hogy azok elpárologtak. Míg egy másik árokban ásott, a szonda robotkarja pedig ugyanolyan mélységben kemény felszínbe ütközött. Mindez újabb adalékot ad azon feltételezésekhez, hogy a bolygó felszínének közelében fagyott altalajban csapdába esett víz rejtőzik.

Dr. Peter Smith, a Phoenix misszió vezető kutatója szerint a feltárt anyagnak jégnek kell lennie. "Ezek a kis darabok néhány nap alatt teljesen eltűntek, ami tökéletes bizonyíték arra, hogy az jég. Korábban felmerült az is, hogy a fényes anyag esetleg só lehet, ám a só nem tesz így". A dobókocka nagyságú darabokat a nem hivatalosan Dodo-Goldilocks néven ismert árokban találták meg, amelyben a Phoenix marsi tartózkodásának 20. napján ásott. Négy nappal később, amikor ismét ezen árokról készített felvételeket, a darabok némelyike eltűnt. A misszió kezdetén halványodni kezdett annak esélye, hogy a korábban kiemelt talajmintában a szonda víz nyomaira bukkan. Míg a marsi jég jelenlétére utaló bizonyítékot már korábban is begyűjtöttek, a Phoenix misszió egyik feladata alátámasztani azon elméletet, hogy a bolygó sarki régiója valamikor lakható volt-e. A jég teória újabb megerősítést nyert a Hófehérke 2 árokban. Az ottani ásás akkor állt meg, amikor a szonda robotkarja kemény felszínbe ütközött a talajréteg alatt. Ray Arvidson kutató szerint "ugyanazon mélységben találtak kemény réteget, ahol az előző árokban a jégréteg előkerült".

A robotkar háromszor megállt akkor is, amikor a "sokszögben" ásott. Ezen automata reakció programozott válasz arra az esetre, ha a kar kemény, felszín alatti régióba ütközik. A "sokszögek" a Földön is ismert talajjellemzők, amikor a talajban lévő fagyott réteg a hőmérséklet emelkedésével és süllyedésével egyetemben kitágul, illetve összehúzódik. A Phoenix most úgy tűnik, megerősítette, hogy a marsi hasonló jellegzetességeket ugyanazon folyamatok okozzák, melyek a Földön is felelősek azokért.

Ezek is érdekelhetik