Hírek

2010.01.18. 10:14

Feloldotta a zárlatot a PSZÁF az Erste nyugdíjpénztáránál

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) határozatában 2010. január 15-től feloldotta az Erste Önkéntes és Magán-nyugdíjpénztárnál tavaly július 16-án határozatban elrendelt tagfelvételi zárlatot.

Világgazdaság Online

Így a pénztár mindkét ágazata ismét folytathat tagszervezést, vehet fel tagokat, záradékoltathat belépési nyilatkozatokat és fogadhat átlépési nyilatkozatokat.

A Felügyelet korábbi határozatai végrehajtásának ellenőrzésére helyszíni utóvizsgálatot folytatott le az Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárnál. Ez megállapította, hogy a pénztár a korábbi felügyeleti határozatban előírtakat döntő részben teljesítette.

A nyilvántartási rendszer ennek megfelelően mindkét pénztári ágazatban zárttá vált, megbízhatósága helyreállt, s a tagok érdekét korábban súlyosan veszélyeztető, jogsértő helyzet már nem áll fenn. Mindezek alapján a Felügyelet – az utóvizsgálat teljes lezárása előtt – soron kívül döntött a zárlat feloldásáról.

A Felügyelet egyúttal ma publikálta azt a 2009. október 15-én kelt határozatát is, amelyben – a tavaly júliusi tagfelvételi zárlaton és egyéb szankciókon túl – bírsággal sújtotta az Erste mindkét nyugdíjpénztári ágazatát, illetve annak vezető tisztségviselőit a még tavaly feltárt problémák miatt.

A határozat az Erste magánnyugdíjpénztári ágazatát, 10 millió, az önkéntes ágazatát 5 millió forint, a pénztár igazgatótanácsának elnökét és ügyvezetőt személyenként 750-750 ezer, az igazgatótanács öt jelenlegi és egy volt tagját, s az ellenőrző bizottság elnökét egyenként 400-400 ezer forint, az ellenőrző bizottság négy tagját pedig személyenként 300-300 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte.

Ezek is érdekelhetik