Hírek

2010.01.26. 07:31

Miből élnek: mennyire hiteles egy párt beszámolója?

Szinte kizárólag a Jobbik került az Állami Számvevőszék célkeresztjébe, mert hosszú ideig nem hozta nyilvánosságra a párt gazdálkodásáról szóló éves jelentéseket, de ennek a kötelezettségnek pártok sora nem tesz eleget. Ráadásul kérdéses, hogy mennyire hitelesek azok a határidőre elkészített beszámolók, amelyeket az ÁSZ csak formálisan ellenőrizhet - írja a Népszabadság.

Népszabadság

A pártok gazdálkodása körül hosszú ideje súlyos gondok mutatkoznak. A számvevők azt szeretnék elérni, hogy olyan szabályozás szülessék, amely lehetővé tenné az éves pénzügyi beszámolási kötelezettséget elmulasztó, illetve a gazdálkodásáról valótlan adatokat közlő szervezetek „visszatartó erejű” szankcionálását. Eddig sok siker nem koronázta ezt az igyekezetet – akár bal-, akár jobboldalról érkezett a javaslat, csúful elbukott.

Az ÁSZ legutóbb az állami támogatásban nem részesülő pártokat marasztalta el, ám a tavalyi jelentésben szereplő szervezetek közül csak a Jobbik került célkeresztbe, holott a számvevők csaknem száz párt pénzügyeit vizsgálták volna, ám közülük vagy negyvenet meg sem találtak, hat megszűnt nem egészen húsz pedig azt állította, hogy nem kapott és nem költött egyetlen fillért sem.

Ezek is érdekelhetik