Hírek

2010.12.27. 14:06

Tőzsdét vegyenek! - Dobra veri az állami vagyont Pozsony

Privatizációs programot indít a szlovák kormány, írja a Bumm.sk. Az előző, Robert Fico által vezetett kormány gyakorlatilag leállította a magánosítást, melyet a jelenlegi kormány újra indítana.

Bumm.sk - Világgazdaság Online

Lapinformációk szerint a szlovák Nemzeti Vagyonalap összesen hat hő szolgáltatót, tizenhét busztársaságot, a Slovak Telekom, a pozsonyi tőzsde, illetve a bártfai és a szliácsi gyógyfürdők állami tulajdonrészének teljes vagy részleges eladására tett javaslatot.

A javaslat szerint nagyjából 400 millió euró folyna be az államkasszába. A vagyonalap szakértői szerint, a tőzsdei részvények kibocsátásával kellene lebonyolítani a privatizációt. A javaslat racionális lehetőségnek nevezi a Slovak Telekom 15 százalékos állami tulajdonrészének eladását, valamint a tőzsdén való több mint 76 százalékos részesedéstől való megválást.

A kormány a tervek szerint a jövő héten tárgyalja a javaslatokat, amelyeket ha elfogadnak, akkor nagyjából 400 millió euró folyna be az államkasszába. Az FNM szakértői úgy vélik, hogy tőzsdei részvények kibocsátásával kellene lebonyolítani a privatizációt.

A Fico vezette baloldali kormány a magánosítást leállító első lépésként 2006-ban visszavonta a pozsonyi nemzetközi repülőtér eladására a bécsi repülőtérrel kötött előzetes megállapo

Ezek is érdekelhetik