Hírek

2014.07.14. 10:01

Gyurta Dániel mestere nehéz Eb-re számít

Gyurta Dániel szerdától Debrecenben, az úszók országos bajnokságán szerepel, majd a 200 m mell olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, mesterével, Széles Sándorral már az esztendő fő eseményére, az augusztusi, berlini Európa-bajnokságra összpontosít.

MTI

Ha a német fővárosban is nyer kedvenc számában, a londoni ötkarikás arany és három világbajnoki elsőség után megszakítás nélkül ugyancsak harmadszor lehet az öreg kontinens legjobbja. Előtte azonban még az országos bajnokságon kell bizonyítania.

"Indul az ob-n Dani, és viszonylag jó állapotban van. Azt tervezzük, hogy nemcsak a három mellúszó számban áll rajthoz, hanem karbantartás végett és hogy edzésben tartsa magát, valamilyen számban minden nap vízbe száll" - nyilatkozott az UTE sztárúszójának munkáját irányító Széles Sándor az MTI-nek. A vezetőedző hozzáfűzte, hogy nem a hazai bajnokság a fő versenye 25 éves tanítványának, hanem a németországi kontinensviadal.

"Általában jól szokott szerepelni az Eb-ken is, ám amúgy ez nehéz verseny lesz.  Ha netán, ne adj isten, nem nyer az Eb-n, akkor sem dől össze a ház. Fizikai állapotát tekintve kis bizonytalanság van bennem, mert akadnak napok és feladatok, amikor tényleg nagyon jól teljesít, de van, amikor meg nem" - mondta a Komjádi uszodában, edzés közben Széles Sándor.
Óvatosságát azzal magyarázta, hogy az idei évben, amikor klasszikus világverseny - olimpia, nagymedencés vb - nincsen, belefért a kísérletezés is, a különféle technikai, taktikai elemek próbálgatása, például a rövidpályás viadalokon. 

 "Éppen azért, mert "lájtosabb" ez az esztendő, érzek magamban némi bizonytalanságot, de az ob sok mindent megmutat majd. Egyfelől hogy milyen időket úszik, másfelől még ott van az Eb előtti nagyon komoly háromhetes hódmezővásárhelyi edzőtábor. Ott lehet korrigálni, pótolni dolgokat, kiderül, mennyit kell esetleg technikázni, mi a helyzet a fordulókkal, az állóképességgel…" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a mester és tanítvány-viszonyt megzavarta-e Széles Sándornak A halálraítélt címmel májusban megjelent önéletrajzi könyve, amelynek címlapjáról "lemaradt" Gyurta Dániel, az edző határozott és egyértelmű nemmel válaszolt. 

 "Dani menedzser papájának, az UTE úszószakosztályát vezető Gyurta Tamásnak volt kifogása a kiadó elképzeléseivel szemben, én ebbe nem szóltam bele. Részemről azt szerettem volna, ha Dani elolvassa a kéziratot, erre viszont nem annyira hajlottak a kiadónál" - jelentette ki Széles Sándor, aki utóbb azzal a tapasztalattal gazdagodott, hogy mégiscsak jó lett volna elküldeni.
    "Bizonyos erők befolyásolni akarhatták a kötetben szereplőket a tekintetben, hogy ez egy botránykönyv lesz, és megijedhettek, hogy a szponzorok vajon mit szólnak hozzá" - mondta, jelezve, a megjelenést követően a Gyurta családtól pozitív visszajelzést kapott.
    "Mindannyian elolvasták, alapvetően tetszett nekik, nem emeltek semmilyen kifogást. Dani anyukája, Judit - ezt a papától tudom - megkönnyezte a könyvet…" - nyilatkozta Széles Sándor.

Ezek is érdekelhetik