Hírek

2017.04.07. 09:10

Támad Soros és hálózata

Amerikai és európai körútra indul a Közép-európai Egyetem rektora azért, hogy Magyarországot a felsőoktatási törvény módosításának visszavonására kényszerítse.

MW Központi Szerkesztőség

Nem akarja elveszteni korábban szerzett privilégiumait George Soros budapesti campusa, a Közép-európai Egyetem (CEU). Michael Ignatieff rektor egyelőre hallani sem akar arról, hogy eleget tegyenek a felsőoktatási törvényben előírt elvárásoknak.

Vagyis annak, hogy amerikai–magyar államközi szerződésben rögzítsék a működés feltételeit és azokat tartsák be. Ignatieff ugyan amerikai körútra indult, de ott nem a szerződés ügyében lobbizik, hanem azt szeretné elérni, hogy az Egyesült Államok nyomás­gyakorlással érje el a magyar kormánynál a jogszabály visszavonását. A Soros-egyetem rektora a jövő héten Európában folytatja lobbikörútját, hétfőn Berlinbe utazik, hogy német politikusokkal, egyetemi vezetőkkel tárgyaljon.


Közben csaknem ötvenen írták alá a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) szervezet tiltakozását, köztük Alexander Stubb volt finn, Bajnai Gordon volt szocialista és Marek Belka egykori lengyel miniszterelnök, Javier Solana, az unió egykori külügyi főképviselője. Jaap de Hoop Scheffer korábbi NATO-főtitkár, Emma Bonino volt olasz és Radosław Sikorski volt lengyel külügyminiszter.

Az aláírók arra szólították fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy tartsa magát az Európai Unió alapértékeihez, és vonja vissza azokat a törvényeket, amelyek ezeknek nem felelnek meg.

A Magyar Idők című napilap arra hívja fel a figyelmet, hogy ebben a szervezetben Magyarországot erőteljes baloldali csoport képviseli, köztük maga George Soros is. Vagyis a szervezet az amerikai milliárdos erős befolyása alatt áll. Orbán Viktor tegnap levélben arra kérte Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét, hogy kellő körültekintéssel járjon el a magyarországi Soros-egyetem ügyében. A kormányfő azért írt a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád európai parlamenti frakcióvezetőjének, mert arról értesült, hogy Manfred Webert lobbisták keresték meg a magyarországi „Soros-egyetem” ügyében. A miniszter­elnök felhívta a frakcióvezető figyelmét arra, hogy a napokban több, egyébként „jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló” közéleti szereplő valótlan tényeken alapuló nyilatkozatokat tett.

Ezek között szerepel, hogy a kormány egyetemet zárna be. Orbán Viktor azt írta: a magyar illetékes szervek megállapították, a minden tényalapot nélkülöző információ Soroshoz tartozó szervezetektől, emberektől származik.

Lázár János kancelláriaminiszter tegnap azt mondta: „Soros és hálózata” komoly nyomás alá helyezte Brüsszelt, Washingtont és Berlint, „folyamatosan megy a lobbi Magyarországgal szemben”, de ezektől a szerveződésektől is megvédjük az országot. Felvetette a kérdést, miért akarja megkérdőjelezni a CEU a törvény jogszerűségét és legitimitását ahelyett, hogy abszolválná a feltételeket.

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese szavaiból is az derült ki, hogy nem akarnak megfelelni a feltételeknek. Tegnap a TV2 egyik műsorában elmondta: biztosan lesz CEU a jövőben, csak még nem tudni, hogy hol. Kérdésre válaszolva felsorolta: Bécs, Vilnius, Prága és egy lengyel város is szívesen látná az intézményt.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik