Kék hírek, bulvár

2009.11.17. 18:34

BB Évi gyógyíthatatlan beteg - fotó

A rossz hír az, hogy a skizofrénia gyógyíthatatlan betegség. A jó hír viszont hogy kezelni lehet.

Munkatársunktól

BB Évit továbbra is pszichiátrián kezelik, s egyelőre nem tudni, mikor hagyhatja el a kórházat. A diagnózis feltehetően skizofrénia. Még az is kérdéses, hogy egyáltalán valaha alkalmas lehet-e az önálló életre, alkalmas lesz-e gyermeke, vagy akár gyermekei nevelésére. A család bízik a gyógyulásban.

Egy szakértőt kérdeztünk BB Évi, azaz Párkányi Évi betegségéről. Szerinte a skizofrénia egy rejtélyes betegség, meglehetősen összetett kórkép. Az okok felkutatása sem egyszerű. Genetikai tényezők is közrejátszanak, de ezen felül a korai traumák, környezeti és szociális hatások, negatív életesemények is felerősíthetik ezt.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] BB Évi gyógyíthatatlan beteg, de kezelhető
[/caption]
Sok esetben a betegnél hosszú évekig, akár a fiatal felnőtt korig semmi jele a skizofrénia tüneteinek. Aztán egyetlen, akár jelentéktelennek tűnő dolog „megborítja” az agy működését. Szélsőséges esetben akár egyetlen füves cigaretta is kiválthatja ezt a hatást és előhozza a tüneteket.

A kezelésben nyilván fontos a mélyebben rejlő összefüggések, traumák feltárása, de a tünetek kezelése az elsődleges. Komplex terápiára van szükség: a gyógyszeres kezelés mellett mielőbb el kell kezdeni a pszichoterápiát is – akár egyéni feltáró terápia, hipnózis, analitikus terápia vagy számos más módszer is eredményes lehet.

Nagyon fontos, hogy sohasem lehet egyedül csak a pácienst kezelni. A családjával, közvetlen környezetével is foglalkozni kell. Az ő segítségük kulcsfontosságú azért is, mert a betegek sok esetben nem hajlandóak részt venni a terápiában. A szakemberek dolgát nehezíti, hogy a betegség egyik velejárója, hogy a páciensnek rendszerint nincs betegségtudata, ezért nehezen szánja rá magát a kezelésre. A betegségtudat is csak fokozatosan alakul ki. Ráadásul, mint a legtöbb pszichiátriai betegség, itt is vannak jobb és rosszabb periódusok.

S hogy milyen esély van a gyógyulásra? A rossz hír az, hogy a skizofrénia gyógyíthatatlan betegség. A jó hír viszont hogy kezelni lehet. Igaz, akinél ezt diagnosztizálják, élete végéig kezelésre szorul.



Sok függ attól, hogy mikor kezdik el a kezelést. A tünetek lassan, fokozatosan fejlődnek ki és erősödnek fel. Ha még a folyamat elején orvoshoz fordul a beteg, nagyobb az esély arra, hogy hatékony legyen a terápia. Ha nem kezelik időben, a tünetek elmélyülnek, nehezebb és hosszadalmasabb a kezelés is. Egy súlyos stádiumban levő, kezeletlen betegségnél később is kisebb az esély, hogy a beteg valaha teljes életet élhessen.

Ha viszont folyamatos kontroll, kezelés alatt áll, és a környezetétől is segítséget kap, alkalmas lehet az önálló életre, és arra is hogy gyermeket neveljen. Hosszú, akár teljesen tünetmentes időszakok lehetnek, sőt jó esetben teljesen tünetmentessé tehető a beteg élete végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!