Kék hírek, bulvár

2010.06.17. 15:09

Telefonon segített az ájult nőn a mentésirányító

Sikeres életmentés zajlott le Belegben: a mentőszolgálat munkatársa telefonon adott utasításokat egy ájult nő mentésekor.

Harsányi Miklós

Egy 58 éves nő esett össze a lakásában. A bejelentő szerencsére nem veszítette el lélekjelenlétét és megfogadta az Országos Mentőszolgálat kaposvári munkatársának tanácsát. Nagy Ivett mentésirányító beszélt végig a bejelentő nővel.

– Kollégám elmagyarázta, hogy miként kell a mellkas-kompressziót és a befúvásos lélegeztetést elvégezni – közölte csütörtökön a Sonline.hu-val Rákóczi Ferenc, az Országos Mentőszolgálat kaposvári irányító csoportvezetője. – Szerencsére a férfi együttműködő volt, végig segített.

Kétszer orrba fújni a levegőt, utána pedig 30-szor lenyomni a mellkast egyharmad mélységig, majd ezt a módszert váltogatni – röviden így szól a tanács. Amíg a férfi segíteni próbált az ájult asszonyon, azalatt a nagyatádi esetkocsi már úton volt Beleg felé. Kilenc perc alatt értek ki, de az ilyenkor eltelt idő sorsdöntő lehet. A mentők ezúttal is mindent megtettek azért, hogy a beteg megmeneküljön. Az asszonyt élve szállították el a nagyatádi kórházba.



– Nagyon fontos, hogy együttműködjön velünk az a személy, aki észleli a bajt – hangsúlyozta Rákóczi Ferenc. – Külön protokoll van arra, hogy mindenki megértse a teendőket. A lényeg, hogy az adott személy hajlandó legyen az együttműködésre, s felül tudjon emelkedni ijedtségén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!