Kék hírek, bulvár

2010.07.13. 19:25

A mentőst fejbe akarta rúgni, majd rátámadt a rendőrre

Rájár a rúd a somogyi mentősökre. A Sonline.hu értesülése szerint egy fiatalember rátámadt a mentőkocsiban az ápolóra, aki könnyebb sérüléseket szenvedett.

Harsányi Miklós

Gyors egymásutánban két támadás érte a somogyi mentőket. Úgy tudjuk, Somogysárdról a hétvégén szállítottak be egy beteget, ám előtte már rendőri intézkedést kértek a mentők. Értesülésünk szerint a mentőautóban a sofőr, a mentőápoló és egy rendőr tartózkodott. A mentőápoló gyaníthatóan emlékezetébe vési a somogysárdi utat.

– Egyik társunkat megtámadták, ám súlyos sérülések nélkül megúszta az esetet – magyarázta az Országos Mentőszolgálat névtelenséget kérő munkatársa. – Megáll az ember esze, hogy már a mentőautóban sem érezhetjük magunkat biztonságban. Pedig csak egy dolog foglalkoztatja a mentőst: a beteg maximális ellátása, a bajba jutott személy megsegítése.

Hivatalos beszámolók szerint fejbe akarták rúgni a mentőst. A Sonline.hu értesülését kedden megerősítette a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság (SMRFK).

– A Kaposvári Rendőrkapitányság eljárást indított közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt – közölte Bíró Gábor, az SMRFK szóvivője kedden. A gyanú szerint a 24 éves fiatalember az Országos Mentőszolgálat Somogysárd és Kaposvár között közlekedő mentőkocsijában fejbe akarta rúgni a mentőápolót.

A rúgás célt tévesztett és az ápoló lábát találta el, aki könnyebben megsérült – tudtuk meg a szóvivőtől. A fiatalember ezután a mentőkocsiban megpróbálta megrúgni az ott tartózkodó rendőr törzszászlóst is, aki vele szemben – mivel előtte a fiatalember Somogysárdon ököllel beütött egy gépkocsi ablakát – biztonsági intézkedést hajtott végre.

– A fiatalembernek nem sikerült megrúgnia a törzszászlóst, mivel az észlelvén a szándékát, ellépett a támadás elől – ismertette az ügy részleteit Bíró Gábor szóvivő. – A személyt, miután ellátták, gyanúsítottként hallgatták ki közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanújával.

Tekintettel arra, hogy az ügyben felmerült a hivatalos személy elleni erőszak bűntettének kísérlete is, ezért az ügyet megküldték a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Kaposvári Nyomozó Ügyészségnek.

– Az embert alázzák-gyalázzák, elképesztő trágárságokat záporoznak felénk – így egy másik mentős. – Sokszor az a legjobb, ha nem is reagálunk az ordenáré szövegre. Csak csendben, fegyelmezetten tesszük a dolgunkat.

Rendőr, mentők, postás – gyakori céltáblái a gúnyolódásnak. Sűrűn emlegetik a jegyvizsgálók felmenőit is. Néha persze nem ússzák meg ilyen könnyen az ellenőrök.

– Úgy fellökött egy nő a buszon, hogy meg se tudtam szólalni a meglepetéstől – utalt a legfrissebb, júliusi autóbuszos kalandjára kedden Csordás László, a Kaposvári Tömegközlekedési (KT) Zrt. forgalmi ellenőre. – A hölgy kihasználta a megdöbbenésemet és elviharzott. Feltehetően nem volt nála jegy, így elkerülte a számonkérést. Sajnos, mostanában nem ez volt az egyetlen ilyen esetünk.

A cég emblematikus munkatársa – tartják róla sokan, s tény, a 30 éve dolgozó szakember túlélt már néhány megpróbáltatást.

– A másik személy iránti tiszteletet egyesekben sajnos nyomokban sem lehet felfedezni – folytatta. – Olykor bizony a szebbik nem képviselői is meglehetősen furán viselkednek. Egyszerűen nem hajlandók tudomásul venni, hogy én csak a munkámat végzem, amikor a jegyeket, bérleteket kérem. Tettlegességre szerencsére nem került sor, viszont rengetegszer elküldik az ellenőröket a melegebb éghajlatra.

Sőt, gyakran az édesanyjukat emlegetik – persze nem épp a legszebb szövegkörnyezetben... Csapó József, a KT Zrt. vezérigazgatója azt mondja: lassan már ott tartanak, hogy az ellenőrök munkaidőalapjának csaknem 10-15 százalékát rendőrségi kihallgatáson, szembesítésen vagy épp bírósági tárgyaláson töltik.

– A kollégáimnak rendszeresen el kell járniuk a hivatalos megbeszélésekre, holott nem ezért vettük fel őket – így Csapó József. – Az egyik ellenőrnek – épp a bliccelők, a szabálytalanul utazók miatt – 18 rendőrségi, illetve bírósági ügye van. Legközelebb szeptember elejére idézték be egy újabb tárgyalásra.

– Olyan szitokáradatot kaptam a héten egy asszonytól, hogy azt mostanában nem felejtem el – erről már egy fiatal ellenőr beszélt, aki kérte, ne írjuk le a nevét. – Pedig csupán az 1994-ben lejárt bérletigazolványa miatt indítottam ellene eljárást...



A hölgy nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette – ahogy hivatalosan mondják – a közfeladatot ellátó személynek minősülő ellenőrt. – Itt állnak fehérben ingben és nyakkendőben, s csak basz...atják a népet – zúdult a fiatalemberre a szitokáradat.

S hogy lehet kezelni az ilyen és ehhez hasonló megjegyzéseket? – Türelem és tisztelet – az általunk megkérdezett ellenőr szerint ez a célravezető magatartás. Az udvarias viselkedés és a határozott fellépés általában még a nagyszájú ifjak ellen is beválik. Persze időnként akadnak kivételek, s mégiscsak tempósan rendőri segítséget kérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!