Kék hírek, bulvár

2010.09.21. 15:20

Bácsi, ha elütne, eljönne a temetésemre?

Hat napos baleset-megelőzési kampány indult kedden Kaposváron, a szervezők elsősorban a gyerekek figyelmét szeretnék felhívni a biztonságos közlekedésre.

Vas András

– Dávid, neked jó a reflexed, próbáld ki! – hangzik a biztatás, s a szólított be is ül a Suzuki anyósülésére. Feladata egyszerűnek tűnik, miután a sofőr felgyorsított, időben kell a fékre taposnia, még éppen a gyalogost megszemélyesítő bója előtt. Az autó kilő, a gyerek tíz méter után a fékbe tapos – a bója messzire repül...

A Kaposvári Rendőrkapitányság, a Magyar Autóklub és a somogyi megyeszékhely önkormányzata Ennyi címmel hat napos baleset-megelőzési kampányt szervezett Kaposvárra, mellyel elsősorban a gyerekeket akarják megszólítani.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Először még mosolygott a szimulátorban
[/caption]
– Délelőttönként a helyi, délután a városkörnyéki iskolák diákjai vesznek részt a programokon – mondta Koncz Katalin alezredes, a Kaposvári Rendőrkapitányság sajtószóvivője. – Szimulációs gyakorlatok, ügyességi feladatok, filmvetítéssel egybekötött előadások, baleset-megelőzési oktatás szerepel a programban. A gyerekek megismerkedhetnek az alapvető fogalmakkal, mint a fékút, féktávolság, egyben megmutatjuk nekik, milyen következményekkel jár, ha rosszul mérik fel ezeket. Kiemelt figyelmet fordítunk a kerékpáros közlekedésre, hiszen ez a korosztály sokszor így vesz részt a közlekedésben.

Száraz, monoton előadásokkal persze nehéz lenne megszólítani a gyerekeket, ezért a szervezők megpróbálják játékosan felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. A kaposvári hipermarket parkolójában traffipax méri, milyen gyorsan tudnak futni az iskolások, akikről felvétel készül, melyet minden gyerek eltehet majd emlékbe. Vízzel locsolt fólia szimulálja a csúszós utat, ügyességi pályán kell egyensúlyozni kerékpárral. A fő attrakció azonban a biztonsági öv-szimulátor, mellyel bárki átélheti, milyen, amikor egy autó felborul, s mekkora szerep jut az övnek a túlélésben.

– Én biztos nem ülök bele, s Dávid, te sem! – jelenti ki egy kadarkúti iskolás lány, persze jelentkező így is akad. Dani vállalja elsőként, hogy beül a masinába, szemüvegét gondosan leteszi, biztos, ami biztos...

– Ez durva lesz! – jósolják izgulva-irigykedve az osztálytársak, ám az első próba, amikor a gép motorja óvatosan fejre állítja a vezetőülést jelképező szerkezetet, még mosolyt csal a szőke fiú arcára.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A bácsi, ha elütne, eljönne a temetésemre?
[/caption]
– Na, most jön az én verzióm – kapcsolja ki a gépet az autóklubos segítő, s néhányszor megpörgeti a masinát – Dani arca már cseppet sem derűs...
Mint ahogyan a Vásártéri úton bemért és félreállított Seat sofőrje sem boldog, amikor félreállítják, ugyanis a traffipax szerint túllépte a megengedett sebességet. A szokásos rendőri procedúra után ráadásul gyerekek állják körbe, akik pszichológusok által megfogalmazott kérdésekkel bombázzák.

– Egy méter tíz centi vagyok, a bácsi szerint hányszor férnék bele a fékútjába? – érdeklődik ártatlan tekintettel egy szőke kislány, míg társa az iránt érdeklődik, hogy a sofőr is felakasztaná-e magát, mint tette azt a zebrán babakocsit gázoló a börtönben, ha elütötte volna...



– A bácsi, ha elütne, eljönne a temetésemre? – következik a harmadik, a seatos pedig válaszolgat, láthatóan érti, mi a kampány célja. S a heti ellenőrzések során másoknál is érdeklődnek majd a gyerekek.

Utóbbiak közül a biztonsági övet nem használókat érheti meglepetés az elkövetkező napokban, szüleik ugyanis jelentkezhetnek a rendőrségen – a [email protected] e-mail címen –, s kérhetik, kocsikázás közben egy előre megbeszélt időpontban és helyen renitens csemetéjükkel személyesen beszélgessen el egy rendőr az övhasználat fontosságáról.
Hogy később még véletlenül se kerüljön szóba a közlekedés kapcsán egy temetés...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!