Kék hírek, bulvár

2010.09.01. 19:13

Engedély volt, őssejtterápia nem a Seffer klinika keretein belül

Seffer István nemzetközi viszonylatban is ígéretes és eredményes kutatásokat folytatott az őssejtterápia területén.

Balassa Tamás

Megszólalt az országos médiában Seffer István. A kaposvári plasztikai sebész egy internetes bulvárportál közlése ellen emelt szót. Párját, Bodri Krisztina joghallgatót, egykori szépségkirálynőt vette védelmébe, s egyúttal visszautasította az őt ért kritikát.

A megszólalás azért is időszerű volt, mert a cikk hatására a tavaly kezdődött nyomozati eljárással összefüggésben ismételtek meg több helyütt igaztalan állításokat. Ezt Seffer István nyilatkozta szerdán, hozzátéve, ügyében, és a bíróság által hozott, enyhített szabadságkorlátozó végzésben nincs változás.

Az őssejt-ügy 2009 júliusában robbant ki, s érintette a Seffer klinika területén működő, és IRM Zrt. által bérelt laboratóriumot is. A plasztikai sebész szerdán dokumentumokkal is alátámasztva megerősítette: nem folyt jogszerűtlen tevékenység a klinika területén. Az ÁNTSZ által kiadott hatósági engedélyek szerint a társaságnak lett volna lehetősége az őssejtek humán gyógyászati alkalmazására is, ennek ellenére Seffer doktor ilyen kezelést nem végzett.

Seffer István nemzetközi viszonylatban is ígéretes és eredményes kutatásokat folytatott az őssejtterápia területén, de ezek a hazai jogszabályi környezet hiányosságai, és a szakpolitikai, tudománypolitikai háttértámogatás megtorpanása miatt elakadtak. Az IRM-mel megszűntette a kapcsolatot, a labort lezárta.



Ezt követően tíz hónappal később vették őrizetbe Siófokon emberi test tiltott felhasználásának gyanújával, többekkel egyidőben. Nyolc hónapos házi őrizet után, a májusi lakhelyelhagyási tilalom óta a kaposvári klinikán kutat és műt a sebész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!