Kék hírek, bulvár

2010.09.06. 18:19

Jobbik: óriási rendetlenség a rend pártjában

Információink szerint Futó Tibor ellen etikai vizsgálat indult, ugyanis a megyei elnök nem adhatta volna le a jelöltlistát.

Vas András

Áll a bál a somogyi Jobbikban. Az egyik hazai napilap szombati számában közölte, hogy a párt kaposvári polgármester-jelöltje ellen 2007-ben szexuális zaklatás miatt fegyelmi eljárást folytattak, amelynek végén megrovást kapott. Emellett az önkormányzati választásokra a párt két megyei közgyűlési jelöltlistát adott le, melyek között ugyan akadnak átfedések, az egyiken nem szerepel a Jobbik jelenlegi megyei elnöke, Futó Tibor. Akit az interneten keringő hírek szerint már vissza is hívtak posztjáról.

Információink szerint a választási bizottsághoz eljuttatott listák ügyében az országos elnökség is vizsgálódik: Futó Tibor ellen etikai vizsgálat indult, ugyanis a megyei elnök nem adhatta volna le a jelöltlistát. A háttérben – jobbikos körökből származó értesüléseink alapján – a kaposvári és a vidéki szervezetek közötti ellentétek húzódnak.

– Nem újkeletű a probléma – mondta Kálmán Lajos, a Jobbik megyei választmányának előző elnöke, aki júniusban mondott le posztjáról. – Annak idején én is a személyemet ért támadások miatt köszöntem le, egyszerűen nem tudtam elfogadni ugyanis, hogy olyanok kerüljenek pozícióba, akik mögött semmiféle teljesítmény nem áll.

Kálmán Lajos – aki egyúttal párttagságáról is lemondott – úgy vélte, az országos vezetés is hibás, hiszen nem kezelték megfelelően a megyében felmerült problémákat, s nem mellékesen indokolatlanul favorizálták a kaposvári szervezetet a többivel szemben.

– Azt hittem, a távozásommal csökken a feszültség – folytatta a korábbi megyei vezető –, ám az új elnök, Futó Tibor szemében mumus maradtam, szerinte ugyanis a háttérből továbbra is én mozgattam a szálakat. Az áprilisi választások óta ugyan némiképp csökkent a feszültség, ám a normális munkához, együttműködéshez mindkét oldalnak engednie kellene. És betartani a szabályokat.

Kálmán Lajos ezzel arra utalt, hogy a párt alapszabálya értelmében Futó Tibor nemhogy nem változtathatott volna a megyei listán, de nem is adhatta volna le a választási bizottságnál. – Erre nincs jogosítványa – jelentette ki a megyei exelnök –, csak az országos vezetés módosíthatja.

Hasonlóképpen nyilatkozott megkeresésünkre Dúró Dóra, a Jobbik országos szóvivője, aki elmondta, az ügyben etikai vizsgálat indul Futó Tibor ellen – mivel korábban is felmerültek vele kapcsolatban ügyek, így a jelöltlista volt az utolsó csepp a pohárban vele kapcsolatban.

– Amúgy a választási bizottság is hibázott – tette hozzá Dúró Dóra –, ugyanis nem fogadhatták volna el Futó Tibortól a listát. Információink szerint az országos vezetés Somogyba küldte Varga Ildikót, Vona Gábor elnök titkárságvezetőjét, hogy rendezze a sorokat a megyében. Dúró Dóra ezzel kapcsolatban csak annyit erősített meg, hogy az amúgy somogyi származású titkárságvezető valóban a megyébe utazott, s az ő feladata volt a párt megyei közgyűlési listájának leadása.

Futó Tibor szerint viszont minden jogosítványa megvolt, méghozzá Vona Gábor elnöktől, hogy leadja a listát. – Éppen úgy, mint a többi megyei elnöknek – mondta, s egyben cáfolta, hogy leváltották volna posztjáról. – Az ellenem indult vagy indítandó etikai vizsgálatról sem értesültem hivatalosan, de állok elébe. Amúgy azt a listát adtam le, melyre felhatalmazásom volt, melyen azok a jelöltek szerepeltek, akikre az emberek leadták a kopogtatócéduláikat. Nem pedig egy olyan névsor, melyet Varga Ildikó állított össze, idegenek szerepelnek rajta. Az országos vezetés ugyanis azt ígérte, helyben dőlnek el a dolgok, ám végül, úgy látszik, mégsem ez történt.

Megkérdeztük, milyen korábbi ügyekre célozhatott az országos szóvivő, ám Futó Tibor nem tudott ilyeneket említeni. Felvetésünkre, hogy olyan hírek keringenek vele kapcsolatban, hogy bár büntetlen előéletűnek vallja magát, korábban elítélték már, a megyei elnök elmondta, hogy ilyen nem fordult elő, s ezt erkölcsi bizonyítvánnyal is tanúsítani tudja.

– Az a baj, hogy akad néhány olyan Jobbik-tag a megyében – folytatta Futó Tibor –, akik a somogyi gyökerű Varga Ildikón keresztül akarnak érvényesülni az országos vezetésnél. Velük vannak ellentétek, nem pedig a kaposvári és a vidéki szervezetek között.

Más forrásaink szerint viszont igenis léteznek komoly konfliktusok, melyek ellehetetlenítik a munkát a párt megyei szervezetében, ahol a különböző érdekcsoportok folyamatosan egymásnak feszülnek.

– Csalódtam, azt hittem, a Jobbikban nem fordulhatnak elő ilyen ügyek – mondta Kálmán Lajos. – Úgy gondoltam, a rend pártjában nincs helye a rendetlenségnek...

Kizárják a pártból, ha beigazolódik a gyanú

Nem sikerült összegyűjtenie elegendő ajánlószelvényt, így már nem a Jobbik polgármester-jelöltje Kaposváron Hegedűs József, ám a Magyar Nemzet által világgá kürtölt ügyétől nem függetlenítheti magát a párt.

– Továbbra is csak annyit tudok mondani, megvizsgáljuk, igaz-e, ami a jelölt múltjáról kiderült, s ha a vele szembeni gyanú igazolódik, a legsúlyosabb szankciót alkalmazzuk vele szemben, azaz kizárjuk a pártból – mondta Dúró Dóra, a Jobbik országos szóvivője.

Kálmán Lajos, a párt korábbi somogyi elnöke szerint ugyan nehezen tudja elképzelni Hegedűs Józsefről a vele kapcsolatban felmerülteket, ám ha így is van, tisztességtelen és gusztustalan, hogy éppen a választások előtt citáltak elő egy három éves esetet.

– A jelölt-meghallgatásokon a bizottságok mindenkinél rákérdeznek, lehet-e bármilyen folt a múltjukban – tette hozzá Kálmán Lajos. – Botorság eltitkolni bármit is, ugyanakkor a bizottság tagjait szigorú titoktartásra kötelezik. Elvileg tehát innen nem szivároghatna ki ilyesmi. Elvileg...

Futó Tibor megyei elnök szerint kizárt, hogy az országos vezetés még a napilap cikke előtt ne értesült volna a Hegedűs-ügyről, hiszen bár korábban ő sem tudott róla, de még a megjelenés előtt értesült róla.



– Nem támogattam a jelölését, de nem emiatt – mondta Futó Tibor. – Azt viszont nem gondolom, hogy a jelölt-meghallgatáson elhangzott ez a dolog, ugyanis akkor bizonyosan nem támogatták volna az indulását, hiszen az ilyesmi kizáró ok. Azt sem hiszem, hogy a pártból szivárgott volna ki az információ: biztosan fideszes körökből származott a napilap értesülése, méghozzá szerintem az iskolából, ugyanis az esetet a jegyzőkönyvvel támasztották alá.

Természetesen megkerestük Hegedűs Józsefet is, aki egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyről – információink szerint jogi útra akarja terelni az esetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!