Kék hírek, bulvár

2012.09.26. 16:33

Börtönbe küldték és kitiltották falujából a csökölyi uzsorást

Egy év nyolc hónap börtönre ítélte a kaposvári bíróság a csökölyi uzsorást, akit mellékbüntetésként két évre kitiltott a faluból. A némiképp meglepő ítélet ellen a védő és a vádlott felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, így az ügy a Kaposvári Törvényszéken folytatódik.

Vas András

A negyvennégy esztendős csökölyi férfit azért állította bíróság elé a vádhatóság, mert több, igencsak szorult helyzetben lévő falubeli ismerősének száz százalékos kamatra adott kölcsön különböző összegeket, emellett élelmiszert és italt is adott el nekik hitelbe, szintén az eredeti ár dupláját követelve tőlük. A hat sértettől összesen 857 ezer forintot vett át jogtalanul – az ítélet szerint ezt is meg kell majd térítenie.Amúgy nem volt könnyű dolga a bírónak, hiszen a tárgyalási napok számának növekedésével egyre több sértett kezdett másként emlékezni a történtekre. Akadt köztük, aki kifejezetten rendes emberként írta le a férfit, akit korábban többek között csoportos rablás miatt is elítéltek már. A vádlott is tagadta a száz százalékos kamatot, sőt, egyáltalán, hogy pénzt adott volna kölcsön bárkinek, állította, csak tyúkot, kacsát, krumplit, szalámit, hagymát és bort adott el a falubelieknek. Pechére a rendőrök találtak nála egy noteszt, melyben pontosan vezette a tartozásokat, melyeket, ha a következő hónap elején – általában segélyosztásnál – nem egyenlítettek ki a rászorulók, ismét a duplájára emelt.

A vád szerint az uzsorás eleinte segélyfizetés idején a bolt környékén kérte vissza a kölcsönöket, majd miután a kisebbségi önkormányzat ezt szóvá tette, házhoz ment kintlévőségeiért. Melyet az érintettek szó nélkül kifizettek.

A bíróság viszont nem hagyta szó nélkül, hogy kihasználta a mélyszegénységben élőket, s bűnösnek mondta ki a csökölyi férfit. Aki tíz hónapot már eltöltött előzetesben, azaz viszonylag hamar szabadulhat, ám falujába még jó ideig nem térhet vissza.

Ezek is érdekelhetik