Kék hírek, bulvár

2012.09.21. 08:09

Fellebbezett az OBH, folytatódik a bírók munkaügyi pere

Fellebbezést nyújtott be az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az augusztus végén a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróságon tisztségükbe visszahelyezett két kaposvári bíró ügyében, így az ítélet nem vált jogerőssé.

Vas András

A Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság augusztus 23-i precedens ítéletében két kaposvári megyei bíró – egy polgári ügyszakos és egy büntető – esetében jogellenesnek ítélte Áder János köztársasági elnök és a Kaposvári Törvényszék 62 éves korhatár miatt meghozott felmentő határozatát. Mindkettejüket júliusban mentették fel, a felmentésük október elsején lépett volna életbe.A munkaügyi bíróság az ítélet indoklásában hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal szüntette meg a 62 évesnél idősebb bírók nyugdíjazásáról szóló törvényt, a tárgyaláson pedig a törvényszéket és az OBH-t egyaránt képviselő ügyvéd is elismerte a bírónők keresetének jogalapját, amely a szolgálati jogviszonyukat érintette. A két per a Zalaegerszegi Törvényszéken folytatódik majd.

A héten a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság ugyanilyen kereset alapján egy harmadik kaposvári bírót is visszahelyezett a tisztségébe.

Ezek is érdekelhetik