Kék hírek, bulvár

2012.10.09. 16:25

„Ha felrobbant volna...” - repeszgránát a vasúti kocsiban

Második világháborús repeszgránátot találtak kedden hajnalban a kaposvári vasútállomáson egy üres vagonban. A robbanószerkezetet egy cukorrépa-szállító vasúti kocsiban fedezte fel az egyik vasutas. Ha a gránát felrobban, a repeszdarabok akár száz méteres körben pusztíthattak volna.

Harsányi Miklós

Rendőrök, tűzszerészek vonultak a vasútállomásra: a környékbeliek jó ideig csak találgatták a nagy jövés-menés okát. Mivel a Csík Ferenc sétány közelében állt a vagon, biztonsági okok miatt a donneri gyalogos felüljárót és a környéket a kora délutáni órákban rövid időre lezárták. Egy csaknem 30 centiméter hosszú, s tíz centi átmérőjű világháborús lövedék hevert a vasúti kocsiban, amit a Rail Cargo Hungaria Zrt. munkatársa fedezett fel. Amikor a Simontornyáról érkezett szerelvény a cukorgyári iparvágányon történt kirakodás után már üresen visszaérkezett az állomás egyik félreeső vágányára, a kocsivizsgáló alávetette a szokásos szigorú vizsgálatnak. (A cukorgyár hivatalosan nem kapott tájékoztatást az esetről, ám információnk szerint korábban többször előfordult, hogy kampány végén világháborús lőszert találtak a cukorgyári úsztatócsatornában, amit a tűzszerészek szállítottak el).
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Második világháborús repeszgránátot találtak egy vagonban
[/caption]
– Nem félek: ha évtizedekig nem robbant fel a bomba, akkor talán most is megússzuk a detonációt – mondta még kora reggel az egyik vasutas. – Óriási szerencse, hogy szállítás és rakodás közben nem történt baj. A cukorgyárban nyilván iszonyatos erővel zúdulhatott a vízsugár a cukorrépára, amivel kimosták a vagonból.

A 24 kocsiból álló szerelvényt félreállították, a helyszínt rendőrök biztosították, s rögtön értesítették a fővárosi tűzszerészeket. Délelőtt szemlátomást nem okozott fennakadást a robbanószerkezet a közlekedésben, a vasúti járatok menetrendszerűen indultak, érkeztek. A speciálisan felszerelt honvédségi tűzszerészek dél körül alapos terepszemlét tartottak.
– Első ránézésre 88 milliméteres második világháborús repeszgránátról lehet szó – jegyezte meg Janoczkó Tibor főtörzsőrmester, a tűzszerészcsapat vezetője. – Biztosat csak később, a pontos beazonosítás után lehet tudni.

Sisakot és mellényt viselt a tűzszerész, aki a honvédségi járműben helyezte el a robbanószert. Amúgy jó volt a tűzszerész megérzése: német légvédelmi repeszgránátot találtak a vagonban. Ha felrobban, akár száz méteres sugarú körben súlyos vagy halálos sérülést okozhattak volna a szétrepülő repeszdarabok. A lövedéket homokágyba helyezték, s úgy tervezték, hogy a sántosi lőtéren semmisítik meg.
Szakemberek egyébként azt mondják: mindennaposak a bejelentések, építkezéskor vagy földmunka során gyakran kerül felszínre robbanóanyag. Feltehetően még évtizedekig munkát ad a világháborús robbanószerek hatástalanítása.

Ezek is érdekelhetik