Fast and furious

2017.07.07. 15:26

Illegális gyorsulási versenyt tartottak

Illegális gyorsulási versenyt rendeztek Kaposvár közelében, állította a Somogyi Hírlapnak egy szemtanú, akinek a bejelentése nyomán rendőrségi intézkedés is történt az ügyben, ezt pedig a rendőrség megerősítette a megkeresésünkre.

K.G.

Azt nem tudni, hogy mennyire gyakoriak a hasonló összejövetelek a megye útjain. Országszerte azonban népszerű ez a veszélyes száguldás, amely a fővárosban halálos áldozatot is követelt az elmúlt hetekben.

– Véletlenül arra autózva én is belekeveredtem egy ilyen illegális gyorsulási versenybe, amelyet június 30-án pénteken este 11 óra körül rendeztek a 61-es út Toponár-Kaposfüred kivezető szakaszán – mondta a fiatalember. – Elég félelmetes volt ekkora tömegű autó megjelenése, más arra közlekedő vezetőket is megzavart. Mintegy 30 személygépjármű vett részt a versenyben, egy hídról egy lámpával kettesével indították őket. Azonnal bejelentést tettem a rendőrségre, többször is szólnom kellett, és végül komolyan vették a bejelentésemet. Még arra is kértek a rendőrök, hogy próbáljak felírni néhány rendszámot. Közben a helyszínre érkezett egy rendőrkocsi, ekkor néhány perc alatt szétszéledtek a versenyzők.

– 2017. június 30-án este két bejelentés érkezett ugyanazon személytől a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenység-irányítási központjába egy illegális gyorsulási versenyről – válaszolta kérésünkre Orbán Zoltán, a megyei főkapitányság sajtóreferense. – A bejelentés helyszínére három járőrautó érkezett, de amikor meglátták ezeket a jelenlévők, többségük távozott. A rendőrök több járművezetőt igazoltattak, velük szemben sem szabálysértés, sem bűncselekmény gyanúja nem merült fel.

– Volt-e már hasonló bejelentés, vagyis a rendőrségnek van-e tudomása arról, hogy rendeznek-e hasonló versenyeket Kaposvár környékén?

– Az említett eseten kívül hasonló jellegű bejelentés a közelmúltban nem érkezett, azonban ilyen bejelentésekkel kapcsolatos statisztika adat nem áll rendelkezésre.

– Ha valaki lebukik, mint egy illegális gyorsulási verseny résztvevője, milyen büntetést kockáztat?

– A mobil, vagy fix telepítésű sebességellenőrzés során a megengedett sebességet túllépők ellen a rendőrség szabálysértési, illetőleg közigazgatási eljárást indít – felelte Orbán Zoltán. – A rendőrök, amennyiben ilyet tapasztalnak, az illegális gyorsulási versenyek kapcsán részletesen vizsgálják az eset körülményeit, melynek függvényében akár büntetőeljárást is indíthatnak a közlekedési szabályokat szándékosan, súlyosan megszegő járművezetők ellen. A vonatkozó jogszabályok szerint aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, a bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetési tételek emelkednek, ha súlyos sérülést, maradandó fogyatékosságot vagy halált eredményező balesetet okoz az illető járművezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!