Közélet

2006.12.22. 17:57

Együttműködéssé alakult a távolságtartás

Nem volt egyszerű az indulás. Nemcsak gyökeret kellett verni, de a térségben élőket meg kellett barátkoztatni a gondolattal, hogy ezentúl nem szedhetik le retorzió nélkül a hóvirágot, taposhatnak a növényeken és vághatják ki a rétisas fészkelőhelyét.

Varga Andrea

 Idén tíz éves a Duna-Dráva Nemzeti Park. Megalakítása összhangban volt az országgyűlés egy 1991-es határozatával, a végrehajtás azonban a szerb-horvát konfliktus miatt tolódott. Az eredeti cél a Duna és a Dráva folyók élőhelyeinek, fajainak, a felszíni és felszín alatti vizeknek, valamint az ehhez kapcsolódó élővilágnak a határon átnyúló, közös védelme volt.

– A dél-dunántúli régió védett területein, így Somogyban is több jelentős feladatot látunk el – mondta Enyedi Gábor, az igazgatóság munkatársa. Saját vagyonkezelésű területeinken terület karbantartást – erdőfelújítás, gyepkezelést – végzünk. Az őshonosnak tekinthető hazai házi állatok génmegőrzésére törekszünk – barcsi borókás racka nyája, a drávaszentesi szürkemarhagulya –, s a turisztikai igények kielégítése is feladatunk.

– Formálódott a nemzeti park mentén élő önkormányzatok szemlélete – véli Enyedi Gábor. A vezetők felmérték, hogy a nemzeti park imázs – megfelelő szolgáltatásokkal, kínálati háttérrel – vonzerőt jelenthet. Gond azonban a dél-somogyi települések kedvezőtlen infrastrukturális és foglalkoztatási helyzete, tőkeszegénységük és a szolgáltatások – szállás, étkeztetés – alacsony színvonala. A DDNP igyekszik segíteni.

Kiadványokat, szóróanyagokat készítenek, honlapot üzemeltetnek, rendezvényekkel – terelőkutya verseny, nyílt túrák – mozgatják meg a lakosságot. Tanösvényeket alakítanak ki, vizesblokkot létesítettek a vizitúrázók részére. Az anyagi lehetőségeik viszont korlátozottak. A fejlesztésekhez pályázati úton, sokszor konzorciumi tagként teremtenek pénzt, az önerőhöz szükséges összegeket szponzorok biztosítják.

Ezek is érdekelhetik