Közélet

2006.12.04. 08:09

Hiányt pótol a drogambulancia

Somogy megye az egyetlen Magyarországon, ahol még nincs drogambulancia. Annak ellenére sem, hogy drogos pont annyi van itt is, mint máshol. Információink szerint a döntés már megszületett arról, hogy pótolják a hiányt.

Fábos Erika

A jövő évtől lesz drogambulancia Kaposváron. Ennek érdekében fogott össze a Kaposi Mór Oktatókórház, a kaposvári önkormányzat és egy baranya megyei közalapítvány.
A szakemberek örülnek ennek: a szerhasználat ugyanis mindenütt egyre nagyobb veszély, mivel egyre olcsóbban lehet kábítószerhez jutni hazánkban, olyannyira, hogy sokan épen azért nyúlnak a droghoz, mert kevesebbe kerül, mint az alkohol.

A drogambulancia egy Baranyában már működő modell alapján kezdheti majd meg működését Somogyban.
Szemelyácz János, az Integrált Drogterápiás Intézet szakmai vezetője azt mondta: mindig több drogproblémával küzdő fiatal került hozzájuk Somogyból Pécsre, így egyre többször és egyre komolyabban vetődött fel a gondolata, hogy szükség van ebben a megyében is egy olyan helyre, ahol valódi és szakszerű segítséget kaphatnak a drogosok. Annál is inkább, mivel Somogy megyében nem csak drogambulancia, de még csak látszat megoldás sincs ezeknek a gondoknak a kezelésére.

[caption id="" align="alignright" width="280"] Fotó: Török Anett
[/caption]– Az eredeti terveink szerint januártól már működhetett volna egy drogambulancia és vele együtt, de különállóan egy szenvedélybetegek nappali ellátásával foglalkozó intézmény – mondta Szemelyácz János. – Ez azonban engedélyezési problémák miatt néhány hetet késik, de márciusban már szeretnénk teljeskörű ellátást biztosítani.

Ehhez a megyeijogú város önkormányzata minden segítséget megadott és helyet biztosít, a Kaposi Mór Oktatókórház pedig arról a szakmai és egészségügyi háttérről gondoskodik, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az Egészségbiztosítási Pénztár szerződést kössön az ambulanciával.
Mindez azért is fontos, mert Somogyban is egyre több a drogos és egyre fiatalabb korban nyúlnak kábítószerhez az iskolások. A rendőrség egy felmérése szerint a fiatalok 11-12 éves korban találkoznak először a droggal. Ráadásul 1999-óta megsokszorozódott az ezzel kapcsolatos bűncselekmények száma a megyében. Míg 5 évvel ezelőtt 6 fiatalkorú ellen indult eljárás, addig tavaly már több mint 150-re emelkedett a számuk.

Jakodáné Jendrek Zsuzsanna, a kaposvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke azt mondta: az elmúlt két évben csak Kaposváron három százalékot emelkedett a droghasználó fiatalok aránya, ráadásul a megkérdezettek három százaléka azt vallotta tavaly, hogy függőségben szenved.

A legnépszerűbb „anyag” Somogyban is a marihuána, valamint az extasy és a speed, vagyis az úgynevezett diszkódrogok. A füves cigiről azt tartják: nem veszélyes, nem okozhat függőséget. Ám ez az anyag is „kapudrog”:  ha fizikai hozzászokást nem, de pszichikai függőséget okozhat. A diszkódrogokhoz viszonylag olcsón, tablettánként akár már 5-600 forintért hozzá lehet jutni, ahogy egy füves cigi is megvan egy ezresből. Éppen az a legnagyobb veszély, hogy egyre olcsóbbak a könnyű drogok. Ugyanazt a kábulatot ugyanis már kevesebb pénzből lehet elérni, droggal, mint alkohollal, ezért egyre többen, egyre fiatalabb korban keresik.

Ezek is érdekelhetik