Közélet

2007.01.15. 09:14

A hip-hop árulói

Számos koncertet adott a kaposvári Geréb zenekar, az intellektuális szövegeikről ismert formáció. Két és fél év alatt a négyfős bandából kilenctagú zenekar lett. Sándor Balázzsal, az egyik alapítóval beszélgettünk.

Tímár András

Mikor alakult a zenekar?
Hivatalosan 2004. május 1-én. Elmentünk Balatonalmádiba egy Éljen május 1. elnevezésű gördeszkás versenyre. Aznap este Veszprémben volt egy Mikrofonpróba című hip-hop party, ahol többek között felléptek a Luditták is, akiket akkor már szegről-végről ismertünk. Május másodikán kiértékeltük a dolgot, és azt mondtuk, ilyet mi is tudunk, sőt, talán még jobbat is.

Komoly volt az elhatározás?
Azt gondoltuk, mindannyian írtunk már szövegeket, valamilyen közünk volt ahhoz a kultúrához, ha nem is a hip-hophoz, de az underground szubkultúrához igen. Tehát írtam már szövegeket én is, Kracinak (Kis Balázs) kifejezetten jól megy a rögtönzés, a hülyeségekből várat tud építeni. G (Nagy Gábor) szerény ember, annak tűnik a színpadon is, ám a lelke mélyén nem olyan. Van benne energia és ötletek.

Honnan a név, Geréb?
Próbálkoztunk mindenféle hülyeséggel, például hogy legyünk Szentháromság, mert három alaptag volt kezdetben. Ezt gyorsan elvetettük. Szeretünk csocsózni, legalábbis G és én. G szokott lenni a kapus, és rendszeresen lő magának öngólt. Tehát mikor bejúdáskodta, mondtuk, hogy te Geréb vagy. Ebből jött.

Építkeztek a névre?
Annyiban mindenképpen, hogy nem a gengszter vonalat erőltetjük, ezáltal a hip-hop árulói vagyunk, ugyanúgy, mint Geréb. Az irodalmi utalások megjelennek a szövegben, de az összefüggéseink sem érthetőek mindig első hallásra.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Sándor Balázs a Geréb egyik alapítója
[/caption]Mi a háttere a Rosseb címÛ számnak?
Sokan tudják Kaposváron, hogy a 44-es gyalogezred volt a Rosseb-ezred. Kraci a diplomamunkáját erről az ezredről írta, erre a dolgozatra a National Geographic hivatkozik is, ami nagyon ritka dolog. Amikor írtuk az első néhány számot, akkor Kraci kutatásai alapján előkerült ez a műdal, kottával együtt. Nekünk csak a szöveg kellett. A rosseb egyébként abban az időben az egyik legdurvább és tipikus somogyi káromkodás volt. Ezentúl is van azért somogyi kötődésünk, ha más nem, hogy ide jártunk suliba. Jellemző ránk a dél-dunántúli identitás.

Egyik szám Magyari Béláról szól, mit tudhatunk róla?
Magyari Béla űrhajós, aki sohasem járt az űrben. Úgy gondoltuk, ő ugyanúgy végigcsinálta a kiképzést, mint Farkas Bertalan, ezért méltó emléket állítunk neki. A szöveg is erről szól: „A világűr tágul, de a nemzet méla. Mi soha nem felejtünk el, Magyari Béla!” Tervezzük is, amikor elkészül a lemezünk, felkeressük, és adunk neki egy példányt.

Ki írja a szövegeket?
Főleg Kraci meg én, de igazából véletlenszerű, mert a G is írt már.

Bővül a zenekar?
Nem titok, amikor elkezdtük, a zenekarban senki sem játszott hangszeren rajtam kívül. Ezért azt az utat választottuk, hogy Szalai Robi állított nekünk össze zenéket, így félplayback szerűen mentek a koncertek. Később bekerült a képbe Zezi (Vincze Péter), a szaxofonos. Ezzel párhuzamosan jött a csoportba Herczeg Orsi, mint vokalista lány. Az utóbbi időben viszont egy csomó számot az ő hangjára kezdtem el írni. Később összebarátkoztunk a kaposvári Gerebje zenekarral, ők kedvet kaptak, hogy dolgozzuk fel a Geréb számokat hangszerre. Októberre már megvoltak az alapok, tehát pár Gereblye és Geréb számot élőben adtunk elő. A márciusi koncertünket már inkább élőzenésre tervezzük. Ettől még marad az instrulemezes formáció is. A bővüléssel hangszerek kerültek a zenekarba.

Vannak rajongóitok?
Szerintem nincsenek, ez hülyeség. Magyarországon mindenki sztárnak hívja magát, vannak sztárújságírók, sztárriporterek, sztárfestők és sztárügyvédek. Mi nem vagyunk akkora fenegyerekek, hogy értünk rajongani kellene, inkább van egy közönségünk, akik szívesen eljárnak a koncertjeinkre.

Mik a jövőbeni tervek?
Január végén felveszzük a lemezünket, amiből márciusra kézzelfogható dolog is lesz. Meghívásaink sok helyről vannak, csak ugye mi olyan dolgokat is csinálunk, amiből élünk. Sokan választják azt az utat, nem tanulnak tovább és azt hiszik, megy a szekerük a zenében. Szerintünk ezt csak hobbi szinten lehet csinálni. Nagyon keveseknek adatik meg, hogy tíz-húsz évig a színpadon legyen úgy, hogy sportcsarnokokat tölt meg. Mi hétköznapi emberek vagyunk, véletlen, hogy elkezdtünk zenélni.

A zenekar hivatalos honlapja:
www.gereb.gportal.hu

Ezek is érdekelhetik