Közélet

2007.01.16. 08:17

Enyhe télből a forró nyárba

A síszezon kellős közepén sokan aggódnak, hogy nincs hó. Kivárnak, hátha februárban Holle anyó kirázza a dunyháját, és vastag hótakaró lepi majd el a hegyeket. Mások a nyárba menekülnek.

F. Szarka Ágnes

Úgy tűnik lehet eső, hó, enyhe vagy meleg idő utazni mindig jó. Aki elhatározta, hogy nekiindul, azt nem térítheti el szándékától senki és semmi. Esetleg az úticél változik, és egy síparadicsom helyett az óceán partján köt ki.

Mindenütt van már hó a környező országok síparadicsomaiban, ha a vastagsága nem is éri el az ilyenkor szokásos méretet. A sísport szerelmesei eddig nem csalódtak az idényben. A téli utak iránt már októberben nagy volt a kereslet. A szilveszteri és előszezoni utak szinte egytől egyig elkeltek. Az utazási irodákba ékező visszajelzések szerint annyi hó mindenütt volt, hogy lehessen síelni. 

A somogyiak  elsősorban közelsége miatt szívesen mennek Ausztriába és Szlovéniába, de keresettek az olasz és francia síterepek is. Az ár inkább csak a kezdőknél meghatározó.
Akik régóta síelnek tisztában vannak az árakkal. Őket a pályák minősége, átjárhatósága jobban érdekli. A kezdők, főként aki először megy síelni még megszabja, hogy ennyit tud, akar rá költeni. Az árak tavaly óta mintegy tíz százalékkal nőttek.
 A síszezon közepén van aki a nyárba vágyik. Egyre népszerűbbek a thaiföldi, kubai, Észak- afrikai utak. Az észak afrikai országokba  már nyolcvanezer forintért is el lehet nyaralni. Ebbe az összegbe minden költség, repülőjegy, szállás, reptéri illeték benne foglaltatik. Aki különlegesebb helyre, esetleg a Maldiv szigetekre, vagy Thaiföld különböző szigeteire, Dominikára vágyik, annak  már többet kell leszurkolnia. Egy ilyen út személyenként akár félmillió forintba is kerülhet. 

Olcsóbb a félpanzió

Ausztriában a hat napos öt éjszakás utak a legkelendőbbek. Szlovéniában alacsonyabbak az árak, a színvonal nem sokkal marad el az osztrák síparadicsomokétól. Franciaország és Olaszország a legdrágább, akik ide készülnek inkább az apartmanokat, pályaszállásokat részesítik előnyben. Tapasztalatok szerint olcsóbb a félpanzió, mint az apartman. Szlovéniában még húszezer forintot sem kell fizetni egy hat nap-öt éjszakás, félpanziós síútért. Ausztriában a legolcsóbb ilyen jellegű út 25 ezer forintnál kezdődik, Franciaországban egy apartman ára 30-40 ezer fejenként, Olaszországban 180 ezret kell leszurkolni.

-->

Ezek is érdekelhetik