Közélet

2007.01.19. 10:35

Ha elmarad a béremelés, sztrájkolnak

Számos Volán-társaságnál január 29-én hajnali négytől nyolc óráig megbénulhat az autóbusz-közlekedés. Ha nincs bérmegállapodás, a szakszervezet sztrájkot hirdet. Óriási hullámokat kavart az eredmény nélküli tárgyalássorozat.

Harsányi Miklós

A munkáltatói oldal az eredeti három-hét százalékos béremelési ajánlatát nulla-hat százalékra csökkentette,  az érdekképviselet viszont nem tágít a tizenkét százalékos igényétől, így foglalta össze az utóbbi hetek krónikáját Dobi István, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) megyei elnöke, aki csütörtökön Torma Kálmánnal, a Kapos Volán Zrt. vezérigazgatójával tárgyalt.

A munkáltatók elképzelését arcpirítónak és megalázónak nevezte Dobi István, aki kérdésünkre kifejtette: alágazati szinten, azaz országosan zajlik az egyeztetés. Mindez november 29-től tart, a következő megbeszélést január 23-ra hívták össze. A 2007-es bérmegállapodást január végéig kell befejezni.

– Tudomásom szerint a Kapos Volán idei üzleti tervében három százalékos béremelés szerepel, amelyet nem fogadhatunk el – emelte ki Dobi István. Utalt rá; míg a hatalmas adóssággal küzdő vasúttárságnál 8+1,5 százalékos bérfejlesztésre van kilátás, addig igen csak elgondolkodtató, hogy az országban működő huszonnégy volán-társaságnál nulla vagy minimális mértékű bérnövekedésre adja áldását a munkáltatói oldal.

Dobi István jelezte: ha nincs más választásuk, Somogyban is sztrájkolnak a munkások. Úgy vélte: a négy órás leállás komoly felfordulást okozna a tömegközlekedésben. Torma Kálmán, a zrt. vezérigazgatója utalt rá; országos ügyről van szó. A felek álláspontja pillanatnyilag távol van egymástól, ám a megoldásra az utolsó pillanatig lehetőség van.

Ezek is érdekelhetik