Közélet

2007.01.20. 20:05

Koktélok ideje

A január a báli szezon kezdete, a társaságok alkalmi összejövetelének hónapja. A szórakozásnak része, természetesen az italfogyasztás is. Van ennek egy fajtája, ami évek óta nagy népszerÛségnek örvend, ez a koktél.

Kovács Tibor

[caption id="" align="alignright" width="250"] Fotó: Kovács Tibor
[/caption]A múltszázad elején született ital, keletkezésérÕl több legenda is szól. A legtöbbet idézett az a történet, ami a kakasviadalok győzteseiről szól. Neveztesen a bajnok kakas tulajdonosa italába egy kakastollat tűzött, így kívánt kitűnni a többiek közül. Innen ered a koktél magyarra fordított neve is; a koktél kakasfarkat jelent. Hazánkban a ’60-as évekbe terjedt el és népszerűsége azóta is egyre nő.

Bordás Tibor a kaposvári Bárány Fogadó-tanszálloda vezetője avatott szakértője a koktéloknak.
- Ma már elképzelhetetlen egy olyan összejövetel, ahol nem kell kevert italokat felszolgálni, még a kötetlen céges banketteken is igény van erre, bólét például sokat készítünk. Napjainkban fénykorát éli a látvány-gasztronómia. Miért pont az italkészítés maradna ki?
A bármixerek szinte egy artista tudásával rendelkeznek, és ha erre vevő a vendég ezt be is mutatják. Magyarországon világszerte elismert bármixerek vannak.
Terjedőben az alkoholmentes koktélok készítése is, a legújabbak közül a "Sex on the beach"-t említhetjük, aminek már alkoholmentes változata is van. Bár nem számítunk koktél-nagyhatalomnak, azért büszkék lehetünk arra, hogy az IBA a nemzetközi bártender szövetség a "Puszta koktélt" a világ ötven alapkoktéljai közé sorolta.

Ezek is érdekelhetik