Közélet

2007.06.17. 08:39

Megtetszettek neki a ciril betűk

Rajong az orosz nyelvért és az antik lim-lomokért. A 18 éves somogymeggyesi srácot kiváló eredményei és furcsa hobbijai miatt sokan furcsának találhatnák, ám ő mégis egy átlagos tinédzser.

Meiszterics Eszter

Vannak tinédzserek, akik fociznak, gördeszkáznak vagy csak egyszerűen imádják a Play Station-t. Györki Tamás azonban különös hobbit választott magának: rajong az orosz nyelvért. Míg hosszú évekig kötelezően diktálták a fiatalokba a jólutált ruszkit, addig mára csak keveseknek jutna eszébe épp az orosz nyelv után érdeklődni. A Táncsics gimnázium napokban érettségizett diákja azt állítja: egyszerűen megtetszettek neki a ciril betűk. Közgazdász nagynénje könyveiben látta meg a furcsa ákombákomokat, majd egyre többet kérdezősködött, így aztán édesanyja úgy döntött, megtanítja az orosz ABC-re. Később engedett a kérésnek és különtanárhoz járatta a fiút. Cseresnyés Natália két év alatt készítette fel a felsőfokú nyelvvizsgára, amelyet sikeresen teljesített decemberben. Azt meséli: eleinte viccesnek találta ezt a nyelvet, a hangzást, az írásmódot, sőt volt olyan szó is, melyet másfél hónapig tanult.

A somogymeggyesi srác az ELTÉ-re jelentkezett szlavisztika-orosz szakra, gyanítom nem lesz gond az emelt szintű érettségivel. Györki Tamás azt mondja: valószínűleg a lengyelt vagy a horvátot választja második nyelvnek, ugyanis mint megtudta, ukránt és fehéroroszt nem lehet, mivel túlságosan hasonlítanak az oroszhoz.

Mégsem tökéletes

Végül aztán csak megtudtam: utálja a verseket, a memoritereket, ugyanis képtelen őket megtanulni. Bevallotta: Berzsenyi Közelítő tél című versét három hét alatt sem sikerült megjegyeznie...

És ha már a nyelvérzékéről esett szó: angolból nyáron teszi le a középfokút, míg németből ezt a szintet már teljesítette, így a felsőfokú lesz a következő cél. Azt csak megemlítem, hogy ha a szlavisztika felvételi valami folytán nem sikerülne, a biztonság kedvéért megjelölte a germanisztikát is a továbbtanulási lapján.

A különös képességű fiú annak ellenére, hogy kitűnő tanuló és matekból, fizikából, valamint kémiából is kiváló, teljesen normális srác. Állítása szerint valahogy mindent felfog az agya. A matekot például ha órán nem érti meg, akkor otthon sem. Elméletet sosem tanul, a logikát látja a feladatokban. Azt azonban elismeri, hogy fontos a házi feladat és a gyakorlás. Persze azt gondolják, biztosan csak a reál tárgyakból meg a nyelvekből zseni ez a gyerek, de tévednek! Szereti a komoly zenét és még énekelni is tud, rajong a pesti antikváriumokért, érdekli az orosz kultúra és a társadalmi élet, ráadásul még ügyesen is rajzol, hála édesanyjától örökölt tehetségének.

Ezek is érdekelhetik