Közélet

2007.07.13. 17:07

Négy hét múlva átadják a völgyhidat

Augusztus 8-tól már használhatják az autósok a kőröshegyi völgyhidat. Ekkor adják át a forgalomnak az M7-es autópálya Zamárdi és Balatonszárszó közötti 17 km-es szakaszát, melynek része a viadukt is – jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter pénteken Kőröshegyen, miután megtekintette a hídépítés befejező munkálatait.

Kolumbán Tünde

A miniszter azt mondta: az M7-es autópályának ez a hiányzó szakasza okozza a legtöbb problémát, ezért időszerű, hogy még az idegenforgalmi szezonban átadásra kerüljön.
Az 1,8 kilométer hosszú és 88 méter magas völgyhíddal kapcsolatban Kóka János hangsúlyozta, hogy megalkotói egyedülálló mérnöki és kivitelezési teljesítményt nyújtottak az elmúlt három év legnagyobb európai hídépítése során.

A sajtótájékoztatón elhangzott: 2008-ra, 44 év után, a 245 kilométer hosszú M7-es autópálya eléri az országhatárt. Az út jövő évtől nemcsak Magyarország keleti és nyugati felének összekötését szolgálja, hanem a Trieszt-Kijev V. Helsinki folyosó részét is képezi majd.
A gazdasági és közlekedési miniszter megjegyezte: 40 év alatt az autópálya fele épült meg, míg a másik fele az elmúlt négy évben készült el.

A miniszter szerint az M7-es balatoni szakasza azért is bír kiemelt szereppel, mert az autópálya tehermentesíti az üdülőövezet útjait, ezáltal a déli parton üdülő turisták nyaralása nyugodtabbá és biztonságosabbá válik.
Kóka János az autópálya igenforgalomra gyakorolt hatása mellett az út gazdaságélénkítő szerepére mutatott rá. Szerinte a teljes szakasz átadásával Somogy és Zala megyében több tízezer munkahely teremtődhet, és végre bekapcsolódik az országos vérkeringésbe az egyre nagyobb forgalmat bonyolító sármelléki repülőtér is.

Ezek is érdekelhetik