Közélet

2007.07.17. 18:09

Veteránautók Somogy útjain

A múlt század hőseit látta vendégül a kaposvári Meistro lovas klub kedden. A Vach-Tomega-hotel Oldtimer Túra igazi autómatuzsálemeket vonultatott fel.

Sütő Katalin

Sági Endre, a Veterán Autóklub Magyarország oszlopos tagja. Hetven évével jelenleg ő a legidősebb pártolója a klubnak, de a korosztály nagyon vegyes. A klubot háború előtti járgányok tulajdonosai alapították. Mára huszonnégy tagjuk van. Köztük van egy német, egy cseh és két szlovák gyűjtő is. A tulajdonosok, a családtagjaik is megfertőzik ezzel a hobbival. Így lett veteránautó tulajdonos Radics Rita is, aki Szegedről érkezett, és huszonöt évesen már egy 1937-es Mercedes 170 V Cabriot vezet.

– Édesapámnak köszönhetem ezt a hobbit – mondta. – Először régi faliórákat gyűjtött; minden érdekelte, ami régi. Így meglett az első veterán motorunk, ma pedig már külön garázsrendszerünk van a több tucat régi autó tárolására.

De hogy is kapja el az embert ez a szenvedély? A legidősebb tagnak erre a kérdésre felcsillan a szeme. – A ‘80-as években nézegettük milye is van egy-egy havernak – idézte föl. – Erre mi is elgondolkodtunk, hogy nem lehet rossz egy ilyen autó tulajdonosának lenni. Kerestük a régi szakirodalmat, bújtuk a könyveket. Kezdtünk kikupálódni. Darabjaira szedtük nehezen beszerzett masináinkat, fényképeztük az alkatrészeit, aztán összeraktuk. Majd vettünk még egyet...

Az egyesület célja, hogy ezek a múlt századi járművek mindenképp az országhatáron belül maradjanak. Ezért 2001 óta minden évben megrendezik a hat napos túrát.

A kaposvári találkozón az 1910-es évjárat volt a legidősebb, sajnos a két évvel idősebb gépjármű elakadt útközben, nem tudta megmászni a szennai dombot. A idős kor és a hőség nem jó párosítás. Hat nap alatt 478 kilométert tesznek meg, és közben több mint húsz településen vonulnak fel.

A lovastanya huszonkét autónak és két motornak adott helyet. Látható volt többek között Fiat Wien, Magosix, Rolly Royce Phantom, Jaguár 140 és egy 1928-as Indián motorkerékpár is.

Ezek is érdekelhetik