Közélet

2007.10.03. 19:38

A somogyi főlevéltáros a rijekai kikötőről

– Óriási küzdelem árán mentették meg az utókor számára a rijekai kikötő több régi raktárát, s épületét – hangzott el a 31. somogyi levéltári és az 1. építészeti napon.

Harsányi Miklós

A kikötő fénykora az 1870-es években kezdődött el – derült ki Palinic Nana, a rijekai állami levéltár levéltárosának kutatásaiból. Mólók, dokkok, hullámtörők, hajójavító-műhelyek, világítótornyok sokaságát építették fel alig néhány évtizeden belül – szakértők szerint mai árakon számolva több tízmilliárd forintot költöttek el akkortájt. Így az addig jelentéktelen kikötő a világ élvonalába került, ám a második világháború bombázásaiban súlyosan megsérültek az épületek. A kilencvenes években megszűnt a funkciójuk, s félő volt, hogy szép lassan eltűnnek a föld színéről. Szerencsére ez nem következett be; az épületek egy része várhatóan kulturális programoknak ad otthont.

Komoly szakmai érdeklődés övezte Bősze Sándor főlevéltáros előadását, aki csapatával a rijekai kikötő építésének mérnöki dokumentumait dolgozta fel. A rendezvényen, amelyet Tóth Zoltán egyetemi tanár, a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 építészeti koordinátora nyitott meg, több előadó Kaposvár építészeti értékeiről, fejlődéséről tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!