Közélet

2008.02.26. 11:05

Üssük, vagy ne üssük a vizitdíj-automatát?

Az orvosokat és a betegeket ki kellene hagyni a politikai játszmákból. Ezt mondják a somogyi háziorvosok, s hogy megéreznék a vizitdíj eltörlését. Aláírásukkal harcolnak a háziorvosok a vizitdíj megtartásáért. Mások hasonló hévvel a megszüntetése mellett kardoskodnak.

Balassa Tamás

Ez a háborús kép alakult ki az elmúlt hónapokban az egészségügyi rendszer dolgozóiról ott a „végeken”. És persze nagy átlagban, statisztikusan. Személyes megszólalásaik azonban jócskán árnyalják a képet. Rögtönzött, nem reprezentatív közvélemény-kutatásunk alapján elmondható: a legtöbben nyugalomra vágynak. Tisztességes, kiszámítható finanszírozásra,  ésszerű adminisztrációra.

Koronczi Gábor osztopáni körorvos 1200 lakosú praxisban dolgozik. Vizitdíjból havi 80-90 ezer forint bevétele van. Az 1985-ös szinthez képest mindössze negyvenötezer forinttal emelkedett az összbevétele a vizitdíjat beleértve, ám a pénzromlást nem tekintve. Szerinte lehangoló a helyzet.  – A vizitdíj a tavalyi elvonásokat valamelyest visszapótolta ugyan, de ettől még semmiképpen nem tartom etikusnak. Persze, nem érintene jól, ha   elvonnák.

[caption id="" align="alignright" width="450"] Üssed, üssed botocskám! - kiáltotta ekkor a legkisebb fiú, mire a tarisznyájából kiugrott a botocska, s úgy összeverte a vizitdíj-automatát, hogy bizony isten, még maga a fiú is elnevette volna magát, ha nem kínozta volna olyan nagyon a nyombélfekélye.
[/caption]Halász Péter, Bárdudvarnok háziorvosa egyetért az előtte szólóval: a vizitdíj a tavaly megvont támogatást pótolja. De kellemetlen a beszedése, sok vele az adminisztráció, adó- és járulékköteles. Bevételként ebben az 1300 lelkes praxisban százezer forint körüli összeget jelent.
– A Cascóhoz hasonló önrész reális lehet itt is, de nem biztos, hogy éppen a vizitdíj a megoldás – vallja Halász doktor. – Ha már bevezették, akkor úgy kellett volna, ahogy a németek tették a ‘70-es évek elején. Egy-egy nagyvárosban, faluban, kerületben évekig kísérleteztek vele a lakosság tíz százalékát érintően, és javítgatták a hibákat.

Antal László megyei háziorvos szakfőorvos, az 1900 lelkes kaposfői praxis doktora nem vitatja a fentieket. Ám hozzáteszi: a vizitdíj ténylegesen csökkentette az orvos-beteg találkozások számát. A rendelőkben megjelenőkét és a látogatás gyakoriságát egyaránt 20-25 százalékkal.
A háziorvosok szerint a vizitdíj esetleges megszűnésével valahogy pótolni kell a kieső bevételt. Máskülönben nem nyomtatnak, nem mérnek cukrot az orvosok, mondják többen is. És azt sem hagyja ki senki: nem szerencsés – már-már beteges –, hogy a politika ily mértékig rátelepedett az egészségügyi szakmára. És ebben mindenoldali a felelősség, jegyzik meg. A betegeket, orvosokat szerintük ki kellene hagyni a viaskodásból.

Barbély István, Törökkoppány, Somogyacsa, Somogydöröcske, Kára és Szorosad vállalkozó háziorvosa; 970-en adták neki a betegkártyát. Azt mondta: annak a háziorvosnak, aki kis községekben praktizál, a vizitdíj bevezetése ráfizetés. Ha meg eltörlik, további havi kilencvenezer forint veszteség éri. – A megoldás: adják vissza a rendelőknek járó korábbi járulékos támogatást. Új számítógéprendszert kell üzemeltetni, fenntartani, számlát nyomtatni és adni, ami pénzbe kerül. Mintegy kétszázezer forintot ruháztam be, aminek a költsége nem térül meg. Sajnos, mindössze 161 forintot kapok egy beteg után tíz éve...

Brandtmüller István, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megyei igazgatója kérdésünkre elmondta: vizitdíjból a 2007-es csonka évben 222,4 millió forintos bevételt könyveltek el a praxisok. Az OEP a háziorvosok – részint a kártyapénzen keresztüli – finanszírozására 2,16 milliárd forintot fizetett ki tavaly.
A sokszor hallott 150-180 ezer forintos bevételek kétségkívül átlagot tükröznek, nagy különbségek vannak a praxisok között – mondja a MEP-igazgató. – De az tény, hogy biztosan nem aprópénzről beszélünk.
Somogyban 217 háziorvosi praxis működik, döntően területi ellátási kötelezettséggel. Az Országos Alapellátási Intézet megbízásából hárman dolgoznak a megyében. A privatizált ágazat mérséklődő jövedelmezőségét mutatja, hogy kilenc körzet álláshelye betöltetlen, ebből négy több mint egy éve eladhatatlan.
A felnőttpraxisokban legalább 1200 tizennégy éven felüli, a vegyesekben 1200-1500 közötti gyermek és felnőtt, a gyermekpraxisokban 600-800 közötti 0-14 éves biztosított lehet.

Mélyen az európai szint alatt keresnek az orvosok. De ha kevés a bér, nem muszáj egy adott helyen dolgozni, keresni kell jobbat

Halálra ítélt az egészségügy reformja, ha nem követi szemléletváltozás – mondta Repa Imre Nagyatádon az egészségügy megújulásáról tartott fórumon. – Piaci alapokra kell helyezni az egészségügyet. Igaz, hogy az orvosok többsége mélyen az európai szint alatt keres, és figyelembe véve a munkájuk felelősségét, nem kielégítőek a mostani bérek. Ám a munkaviszony a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodás, amelynek elfogadására egyik felet sem kényszeríti semmi. Ha kevés a bér, nem muszáj egy adott helyen orvosként dolgozni, kell keresni jobbat.

Az orvoshoz járás az időseknél sokszor szociális program, ugyanakkor sokan elhanyagolják a betegségüket, és csak akkor mennek kezelésre, amikor nagy a baj. Az előjegyzési rendszert sem tudjuk megfelelőképpen használni, ennek ékes példája a kaposvári kórház, ahol bevezettük a reggel héttől este hétig tartó szakrendeléseket, ennek ellenére héttől délelőtt tízig van tömve a rendelő, utána kong.

Repa Imre azt mondta a nagyatádi kórház működtetésbe adása kapcsán: óvato-san a döntésekkel, de létjogosultsága van a térségben. Sokszakmás, a gyógyfürdő adottságait kihasználó és arra építő kórház kialakítását kell szorgalmazni. (CS.M)

Az orvoshoz járás az időseknél sokszor szociális program, ugyanakkor sokan elhanyagolják a betegségüket, és csak akkor mennek kezelésre, amikor nagy a baj. Az előjegyzési rendszert sem tudjuk megfelelőképpen használni, ennek ékes példája a kaposvári kórház, ahol bevezettük a reggel héttől este hétig tartó szakrendeléseket, ennek ellenére héttől délelőtt tízig van tömve a rendelő, utána kong.

Repa Imre azt mondta a nagyatádi kórház működtetésbe adása kapcsán: óvato-san a döntésekkel, de létjogosultsága van a térségben. Sokszakmás, a gyógyfürdő adottságait kihasználó és arra építő kórház kialakítását kell szorgalmazni. (CS.M) Üssed, üssed botocskám! - kiáltotta ekkor a legkisebb fiú, mire a tarisznyájából kiugrott a botocska, s úgy összeverte a vizitdíj-automatát, hogy bizony isten, még maga a fiú is elnevette volna magát, ha nem kínozta volna olyan nagyon a nyombélfekélye. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!