Közélet

2008.03.10. 20:35

Tű a szénakazalban: tandíjpárti hallgató - videóval

Tandíj nem lesz, de a tanulás díja marad. A hallgatók sokféleképpen vélekednek, de csak kétféleképen szavazhattak. Mi találtunk tűt a szénakazalban: egy tandíjpárti hallgatót.

Balassa Tamás

A magyar felsőoktatásban ma csaknem négyszer annyi hallgató tanul - fele államilag támogatottan -, mint a rendszerváltás idején. Kaposvár Egyetemén jelenleg ötezren gondolnak a jövőre, a diplomára. Ez a népszavazással olcsóbb lesz, de a minősége remélhetően nem romlik.

Drégelyi-Kiss Endre, a Kaposvári Egyetem hallgatói önkormányzatának (EHÖK) elnöke szerint nincs összefüggás a tandíj és a minőség között. És sajnálatosnak tartja, hogy politikai ügy lett a felsőoktatásból. A tandíj a hallgatók nagy részét bevitte a szavazófülkébe vasárnap.

A másodéves Mester Emese Ágnes két húgára gondolva voksolt igennel. Szerinte a felsőoktatásban részt venni amúgy is költséges, nem lehet tovább terhelni a hallgatókat. Lukács Tamás felvételiző öccsére, Szabó Dóra három unokatestvérére gondolva utasította el a képzési hozzájárulást.
Hornyánszki Nikolett a felvételi rendszeren változtatva szűrné a hallgatókat. Závoda Dalma távol maradt: a politika szlogenszerű érvelésétől idegenkedve nem tudott felelősséggel dönteni.
Nagy Péter a nemekért érvelt. Jól kell tanulni, mondta, akkor garantált lett volna a tandíjmentesség. A társadalom mostani éretlen, buta döntése húsz év múlva üt vissza szerinte.



Egyetemfejlesztésre pályázva

A nyolc éve alakult Kaposvári Egyetem megduplázódott a hallgatók száma. Az állattudományi, gazdasági, pedagógiai és művészeti karon ötezren tanulnak. Az igényeknek megfelelően változik a képzési profil, egyebek között kiemelt a pénzügyi és a gyógypedagógiai terület. Eddig 4,5 milliárd forintot költöttek fejlesztésre, új oktatási tömböt, egyetemi könyvtárat, kollégiumot építettek. A következő években 3 milliárd forint értékben pályáznak az oktatás minőségének fejlesztésére.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!