Közélet

2008.06.06. 08:33

Pikánsra fűszerezett páva Balatonföldváron

Balatonföldváron tartják közgyűlésüket a megyei képviselők. A páva a Bajor Gizi Közösségi Házban talált pénteken otthonra. Online közvetítés.

SONLINE

Több mint negyven napirendi pont szerepel a programban. Végre pont kerülhet a Térségi Integrált Szakképző Intézet, illetve tagintézményeinek sorsára, de a rendőrség is beszámol éves munkájáról.

A legutóbbi tanácskozás óta sokminden történt, ami befolyásolhatja a megyei közgyűlés munkáját. Gyenesei István (Somogyért) miniszteri megbízást kapott, és azóta önkormányzati miniszterként a dolgozik a kormányban. Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köztörvényes bűnökkel vádolta meg Gyenesei Istvánt, mert állítása szerint a korábbi ciklusban visszaélések történtek a hivatal háza táján. Gyenesei válaszként jogi lépéseket tett. A két vezető a megyei közgyűlésben ma találkozik először, ez is megadhatja a mai tanácskozás pikantériáját.

Balatonföldvár (forrás: www.balatonfoldvar.hu)

Balatonföldvár a Balaton déli partjának egyik legrendezettebb települése. Amíg a többi üdülőhely egy korábbi anyaközség alapjaira épült fel, addig Földvár esetében a pusztaságból kifejezetten üdülőtelepet terveztek és hoztak létre az alapítók.

Külső-Somogy egyik legszebb völgye és a Balaton szinte kínálták a lehetőséget a fürdőtelep kialakítására. A természeti, táji szépségek, az eredeti kertészeti rendezési tervek alapján kialakított település zöldterületeivel, ma is tágas parkjaival, sétányaival, változatos építészeti stílusával gazdag, hangulatos környezetet biztosítanak, a település karakterét adják.

A település Budapesttől 120, a megyeszékhelytől 60 km-re található.

Balatonföldvárt a 7. sz. főút és korszerű vasút kapcsolja a közlekedési hálózatba. A hajón érkezők a déli part patinás kikötőjében találkoznak Földvárra. A „szomszédságban” van a szántódi rév, és mindössze 20 km-re található a Siófok-Kiliti repülőtér.

A többi balatoni üdülőhellyel szemben Balatonföldvár előnye, hogy itt a Balatonnak szinte teljes képét élvezhetjük, időjárástól függően beláthatjuk a tó 200 km-es partvonalát.9:05
Minden képviselő asztalára került a vendéglátóktól egy Balatonföldvárt bemutató könyv, a történeti írásokból és visszaemlékezésekből álló kiadványt Berkesné Hegedűs Márta szerkesztette.
Egyelőre nagy a nyüzsgés, három bizottság is ülésezett a kezdés előtt, a még langyos sajtos pogácsákkal megpakolt kosarak hihetetlen gyorsasággal ürülnek.

9:20
Bezeréti Katalin, Balatonföldvár polgármestere köszöntötte a képviselőket, majd a zeneiskola növendékei adtak rövid műsort, a program a hagyományőrző csoport táncos bemutatójával folytatódott.

9:34
Gelencsér Attila köszöntötte a balatonföldváriakat, és a megjelent képviselőket. A megyei közgyűlés elnöke jó munkát és nagyon jó egészséget kívánt az önkormányzati miniszterré választott Gyenesei Istvánnak (féltaps) és Schmidt Jenőnek, akit újra polgármesternek választottak Tabon. Balázs Árpád (Fidesz) a bejelentés után odasúgta tabi kollégájának, hogy lehet, féltékeny lesz, mert lassan többször választottak meg mint őt városvezetőnek.

9:40
Ormai István (Somogyért) azt javasolta, hogy az interpellációkat vegyék előre. Ezt szóban elfogadva Gelencsér Attila is ezt javasolta. A módosításokkal elfogadott napirend után ennek ellenére Dégi Endre, megyei rendőrfőkapitány számolt be a rendőrség éves munkájáról. A dandártábornok értékelésében kifejtette, hogy Somogy közbiztonsága javult az előző évekhez képest. A szakember ugyanakkor aggasztó mértékűnek ítéli a színesfémlopások szaporodó számát.

9:50
Házi István az ORFK bűnügyi igazgatója ismertette, hogy Somogyban a rendőrség munkáját a lakosság elismeri. A megyében viszont az állományban kevesebb tiszt van arányaiban, mint az ország többi területén.

9:56
Balázs Árpád (Fidesz) a beszámoló kapcsán nemzeti szégyennek nevezte, hogy Siófokon kénytelenek az áldozatokat és a sértetteket lehetetlen állapotok között fogadni. A siófoki polgármester utalva a megyei főkapitány szavaira elmondta, jobban örülne, ha számukban és szolgálati idejükben pontosan megjelölték volna, mit jelent a megerősített rendőri jelenlét a Balatonnál.

10:02
Méltatlan a siófoki rendőrkapitányság elhelyezési körülménye a városhoz - értett egyet Dégi Endre Balázs Árpáddal. Siófok egyébként felajánlott egy területet a helyzet felszámolására, országos döntés, hogy építenek-e újat.

10:08
Sütő László (MSZP) szerint kifejezetten jó munkát végez a megyei rendőrség. A képviselő úgy vélte, a fiatalodó rendőrség megállta a helyét, jobbak lettek a mutatók, tehát nem következett be katasztrófa a sok nyugdíjazással, sőt, a fejlődés kézzelfogható eredményt hozott.

Hang és mélyek

Sok a mély és kevés a magas - szólt még a tanácskozás elején Gelencsér Attila a technikusoknak, a közgyűlés elnöke figyelmezetette a kollégákat, állítsanak a technikán mert nehezen lehet hallani a beszédet a teremben.10:18
Először szólalt meg miniszterként is Gyenesei István a megyei közgyűlésben, elmondta, hogy egy múlt héten hozott önkormányzati minisztériumi döntés alapján összesen 25 millió forinttal járult hozzá a tárca a balatoni közbiztonság javításához a nyári szezonban.
A rendőrségi beszámolót elfogadták a képviselők.

10:33
A megye kitüntető díjainak elnevezése megváltozott volna. Latin elnevezést a Pro Comitatu Simighiensis-díj lett volna a megye legmagasabb kitüntetésének elnevezése. Sütő László azt javasolt, maradjon meg az egységes szerkezet, vagy a magyar elnevezést vegyék előre. De ezt nem fogadta el a közgyűlés. A legalább hét módosításnál és az eredeti határozati javaslatnál is behúzta a féket a Somogyért frakció, így nem változik a régi elnevezés.

10:40
Siófokon Térségi Integrált Szakképző Központot hoz létre a megyei önkormányzat, ennek alapító okiratáról döntenek a képviselők, illetve a tagintézmények okiratáról is határoznak. Horváth István (MSZP) az oktatási bizottság részéről elmondta, hogy támogatták a javaslatot, de a képviselő előre elnézést kért, mert nem tudja megszavazni a tervezetet, szerinte működésképtelen a most kialakított modell. Mint fogalmazott, a megyei közgyűlés kissé elkapkodta a kidolgozást, de bizakodásra adhat okot, hogy később lehet változtatni ezen. Ugyanakkor hozzátette az egymástól 150 kilométerre lévő intézmények nem fognak jól, hatékonyan működni. Gelencsér Attila erre elmondta, hogy Horváth Istvánnak most a bizottsági véleményt kellett volna ismertetni, nem a sajátját, mert az a hozzászólásokban kell ismertetni.

10:47
Schmidt Jenő (Fidesz) azt javasolta, hogy pontos menetrendet készítsenek az átalakításról, rendeljenek ehhez határidőket és felelősöket, mert a "gigaintézmény" működésének beindításához kevés idő áll rendelkezésre. (Az alapító okirat szerint az érintett szakképzők augusztus 3-ától megszűnnek, az új TISZK onnantól létezik.)

10:51
37 igen 2 nem mellett megalakult a Térségi Integrált Szakképző Központ.

Idézet a határozati javaslatból, a következő intézményeket vonják össze a siófoki TISZK-be

Baross Gábor Középiskola és Szakiskola, Siófok; Krúdy Gyula Szakközépiskola és Szakiskola, Siófok; Bacsák György Szakképző Iskola, Fonyód; Mathiász János Középiskola és Szakiskola, Balatonboglár; Rudnay Gyula Középiskola, Szakiskola és Kollégium, Tab; Nagyváthy János Középiskola, Szakiskola és Kollégium,

Csurgó; Dráva Völgye Középiskola és Kollégium, Barcs; Nagyatádi Szakképző Iskola, Nagyatád; – integrálásával többcélú közös igazgatású, új intézmény alapítása valósul meg, siófoki székhellyel. Az új intézmény megalapításával egyidejűleg a fenti intézmények 2008. augusztus 3-i dátummal megszüntetésre kerülnek a Somogyi TISZK teljes körű jogutódlásával. 

10:52
Nyugállományba vonul Horvát Ferenc a barcsi Dráva Völgye Középiskola igazgatója, Horváth István (MSZP) javaslatát elfogadva, a közgyűlés állami kitüntetésre terjeszti fel a szakembert. Az igazgató feladatokat a közgyűlés döntésének értelmében Horváthné Madarász Zsuzsanna látja majd el a jövőben.

11:01
38 igennel ismét Repa Imre lett ismét a főigazgatója a Kaposi Mór Oktató Kórháznak.

Isszuk a szavaidat professzor úr!

Balázs Árpád (Fidesz) megkérdezte, mikor oldódik meg a megyei kórházban az onkológiai szakellátás kérdése, de a Repa Imrének nem volt mikrofonja a válaszhoz. Ekkor mondta Gelencsér Attila: isszuk a szavidat professzor úr!. Természetesen lett mikrofon, a válasz, az ígéretek szerint szeptember 1-én. Balázs Árpád visszakérdezett, melyik év. - Gondolom, az idei - válaszolt a főigazgató.11:32
A Somogy-Flandria Inkubátorház pályázatához kellene önerőt biztosítania a közgyűlésnek, de Feigli Ferenc  (MSZP) az előkészítés hiányossága miatt nem javasolta megszavazni. Ezt akkor módosította, amikor kiderült, hogy akkor az inkubátorház elesik a lehetőségtől, Feigli Ferenc elnöki garanciát kért és visszavonta javaslatát, mert nem szeretné megakadályozni a pályázat benyújtásának lehetőségét.

11:52
A Somogy Televízó 27 millió forintos fejlesztésen eshet át a közeljövőben. Kresz László, a nemrégiben megbízott ügyvezető igazgató minőségében új szolgáltatásokkal, megfelelő színvonalú műsorszerkezettel és technikával szerelné fel a szerkesztőséget. A fejlesztési tervet az előző közgyűlésen már megszavazták.
Kresz László diavetítéssel mutatta meg, mire fordítják majd a fejlesztésre esetlegesen megszavazott pénzt. Stúdióképek, szerkesztési technikák, korszerűsítés és az új műsorrendszer új irányai szerepeltek a bemutatóban.

12:00
Németh Lajos (Somogyért) azt kérdezte Kresz Lászlótól, hogy az előző három évben, hogy alakult a gazdálkodás, de aziránt is érdeklődött, a működési költségek, hogyan változnak az esetleges fejlesztések után.
12 millió forint megtakarítás jelentkezik a beruházásra, de egyéb programoktól elvonva. A képviselő szeretné megtudni, minek a rovására alakul ki ez az összeg.
A lefedettség folyamatosan bővül a Somogy Televízió vevőkörzetét tekintve, a vezető azt is szeretné, hogy a legtöbb helyen élőben foghassák majd adásukat. A 27 millió a fejlesztési programra fordítódik, de a működési költségeket a közgyűlés rendeli hozzá.
2009-től tervezik a működési költségek bővítését.

12:10
Németh Lajos (Somogyért) pontosításokat kért a működési költségek kidolgozásában, mert ahhoz sok az a pénz, amiről döntenek.
A fejlesztési tervet végül 22 igen, 6 nem 2 tartózkodás mellett elfogadták.

12:14
Átrobogtak az összes napirendi ponton a képviselők minden vita nélkül. Július 4-én lesz legközelbb megyei közgyűlés. A mostani zárt ülés előtt kérdések és interpellációk következnek.

12:16
Kollmann Gergely (MSZP) azt kérdezte, helye-e az a gyakorlat, hogy a balatonfenyvesi polgári kör ingyenes hirdeti majálisát, ahol Gelencsér Attila is vendég, de a helyi Leader programért fizetni kell?
Gelencsér Attila szerint ez egy fonyódi ügy, nem válaszolna.

12:20
A Somogyért Egyesület nevében Kövér István Attila ismertette a Gyenesei Istvánt ért támadásokkal kapcsolatos állásfoglalásukat.
Szerintük Gelencsér Attila gátlástalan rágalomhadjáratba kezdett Gyenesei Istvánnal szemben. Elfogadhatatlannak minősítették, hogy politikai indíttatásból hamis állításokkal feketítették be a megválasztott önkormányzati minisztert. A Somogyért határozottan kiáll Gyenesei István mellett, és felszólítottak mindenkit, aki a rágalomhadjártban részt vesz, hagyják abba tevékenységüket. Kövér István erkölcsileg különösen elfogadhatatlannak tartotta, hogy a politikus családtagjait is támadás érte.

A Somogyért Egyesület közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amiben többek között az alábbiakat írják

„A Somogyért Egyesület elnöksége határozottan támogatta, hogy Gyenesei István független országgyűlési képviselő, az egyesület elnöke, fogadja el a miniszteri felkérést. Tettük ezt, abban a meggyőződésben, hogy az önkormányzati miniszteri poszt egész Somogy számára elismerés és lehetőség.

Az elmúlt idÕszakban megdöbbenéssel szembesültünk azzal, hogy a megyei közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila gátlástalanul, a politikai játékszabályokat és az erkölcsi normákat felrúgva a rendszerváltás óta példa nélküli, a polgári demokráciákban szokatlan lejárató kampányba kezdett. Elfogadhatatlannak tartjuk az ellenfél ellenségnek tekintését, a másik fél minden alapot nélkülöző lejáratását. Elfogadhatatlan, hogy a politikai rivális emberi, morális megsemmisítése áll a törekvés középpontjában. Elfogadhatatlan, ha a megye lakóinak nagy többsége által elismert valós eredmények besározása a cél.

Elnökségünk, és közgyűlési frakciónk határozottan visszautasítja az alaptalan rágalmakat és a tények elferdítésén alapuló hamis állításokat, amelyeket a jobboldali média kriminalizált. E politikai ámokfutás megbotránkoztat minden józanul gondolkodó polgárt. Erkölcsileg pedig végképp elfogadhatatlan, ha egy politikus családtagjait is igaztalan támadás éri.

Határozottan kiállunk Gyenesei István mellett, aki eddigi munkájával a somogyi emberek javát szolgálta. Felszólítjuk mindazokat, akik a minősíthetetlen kampányban részt vettek és rész vesznek, vagy ehhez segítő kezet nyújtanak, hogy fejezzék be méltatlan rágalomhadjáratukat!”Gelencsér Attila szerint a Somogyért a jobb oldali médiával vitatkozik, neki kötelessége, hogy ha szabálytalanságokat észlel, akkor tájékoztassa a közvéleményt. A közgyűlés elnöke írásban is válaszol.

Kolmann Gergely is szeretné, ha Gelencsér Attila neki is válaszoljon írásban.

12:26
Ormai István (Nagyatád) hozzászólásában kiemelte, azt remélte, Gelencsér Attila, közgyűlési elnökként kimerítőbb állásfoglalást ad a Somogyért véleményével kapcsolatban, mert mint fogalmazott, a kialakult helyzet alkalmas arra, hogy a megyei közgyűlés munkája széthulljon. Mindenki tegye a dolgát, de csak akkor nyilatkozzon, ha valami lezárt és tényszerű. Ha lezárulnak a hatósági vizsgálatok, akkor van helye a nyilvánosságnak - fogalmazott Ormai István.

12:30
Ha szabálytalanságokat észlelek és találok, akkor nem tudom azokat eltussolni, lemutyizni - mondta Gelencsér Attila, majd hozzátette, senkit nem akart megsérteni, megbántani, de ha valamilyen szabálytalanságot észlelek akkor úgy fogok eljárni, ahogyan azt a szabályok és törvények engedik.

12:35
Kolber István (MSZP) a frakció nevében elmondta, éppen a legutóbbi közgyűlésen - Magyar Gárdával kapcsolatos napirendnél - mondta, hogy sajnálja, amiért nem sikerült távol tartani a nagypolitikát a megyétől, de most éppen ő hozta az önkormányzathoz a nagypolitikát. Természetesen nem a szabálytalanságok kivizsgálásáról van szó - tette hozzá, hanem az eljárásról. Kolber István szerint már a Megyeházán is azt suttogják, olyan ügyek után kutatnak, melyek nincsenek is, és csak személyi érintettségről van szó. Kolber István szerint elfogadhatatlan, hogy egy párt budapesti sajtótájékoztatóján értesül a megye erről a módszerről és stílusról. Ettől a frakció szeretne elhatárolódni, mert nem értenek egyet az apparátus hithű emberekkel való feltöltésével, és szeretnék ha a Somogyért is adna alalnököt és ők is részt vennének az együttműködésben. Ameddig nem normalizálódnak a közös dolgok, addig a szocialista frakció is szünetelteti a megyei közgyűlésben az együtműködést.

12:40
Gelencsér Attila erre is írásban válaszol.

A Somogyért frakcióvezetését Ormai Istvánnak adta át Gyenesei István, aki bejelentette, hogy az alelnöki jelölést novemberben meg fogják tenni.
Gyenesei István elmondta, eddig és ezután sem lesz benne harag az eddig történtek miatt, és várja a vizsgálatok eredményét, de ő, ha tisztázódnak a viszonyok, akkor kész az együttműködésre a közgyűlésben.

12:50
Zárt ülést követően véget ért a Balatonföldváron tartott tanácskozás. A megyei közgyűlés legközelebb július 4-én ülésezik. 

Külső-Somogy egyik legszebb völgye és a Balaton szinte kínálták a lehetőséget a fürdőtelep kialakítására. A természeti, táji szépségek, az eredeti kertészeti rendezési tervek alapján kialakított település zöldterületeivel, ma is tágas parkjaival, sétányaival, változatos építészeti stílusával gazdag, hangulatos környezetet biztosítanak, a település karakterét adják.

A település Budapesttől 120, a megyeszékhelytől 60 km-re található.

Balatonföldvárt a 7. sz. főút és korszerű vasút kapcsolja a közlekedési hálózatba. A hajón érkezők a déli part patinás kikötőjében találkoznak Földvárra. A „szomszédságban” van a szántódi rév, és mindössze 20 km-re található a Siófok-Kiliti repülőtér.

A többi balatoni üdülőhellyel szemben Balatonföldvár előnye, hogy itt a Balatonnak szinte teljes képét élvezhetjük, időjárástól függően beláthatjuk a tó 200 km-es partvonalát.

Hang és mélyek Sok a mély és kevés a magas - szólt még a tanácskozás elején Gelencsér Attila a technikusoknak, a közgyűlés elnöke figyelmezetette a kollégákat, állítsanak a technikán mert nehezen lehet hallani a beszédet a teremben. Idézet a határozati javaslatból, a következő intézményeket vonják össze a siófoki TISZK-be Baross Gábor Középiskola és Szakiskola, Siófok; Krúdy Gyula Szakközépiskola és Szakiskola, Siófok; Bacsák György Szakképző Iskola, Fonyód; Mathiász János Középiskola és Szakiskola, Balatonboglár; Rudnay Gyula Középiskola, Szakiskola és Kollégium, Tab; Nagyváthy János Középiskola, Szakiskola és Kollégium,

Csurgó; Dráva Völgye Középiskola és Kollégium, Barcs; Nagyatádi Szakképző Iskola, Nagyatád; – integrálásával többcélú közös igazgatású, új intézmény alapítása valósul meg, siófoki székhellyel. Az új intézmény megalapításával egyidejűleg a fenti intézmények 2008. augusztus 3-i dátummal megszüntetésre kerülnek a Somogyi TISZK teljes körű jogutódlásával. Isszuk a szavaidat professzor úr! Balázs Árpád (Fidesz) megkérdezte, mikor oldódik meg a megyei kórházban az onkológiai szakellátás kérdése, de a Repa Imrének nem volt mikrofonja a válaszhoz. Ekkor mondta Gelencsér Attila: isszuk a szavidat professzor úr!. Természetesen lett mikrofon, a válasz, az ígéretek szerint szeptember 1-én. Balázs Árpád visszakérdezett, melyik év. - Gondolom, az idei - válaszolt a főigazgató. A Somogyért Egyesület közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amiben többek között az alábbiakat írják „A Somogyért Egyesület elnöksége határozottan támogatta, hogy Gyenesei István független országgyűlési képviselő, az egyesület elnöke, fogadja el a miniszteri felkérést. Tettük ezt, abban a meggyőződésben, hogy az önkormányzati miniszteri poszt egész Somogy számára elismerés és lehetőség.

Az elmúlt idÕszakban megdöbbenéssel szembesültünk azzal, hogy a megyei közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila gátlástalanul, a politikai játékszabályokat és az erkölcsi normákat felrúgva a rendszerváltás óta példa nélküli, a polgári demokráciákban szokatlan lejárató kampányba kezdett. Elfogadhatatlannak tartjuk az ellenfél ellenségnek tekintését, a másik fél minden alapot nélkülöző lejáratását. Elfogadhatatlan, hogy a politikai rivális emberi, morális megsemmisítése áll a törekvés középpontjában. Elfogadhatatlan, ha a megye lakóinak nagy többsége által elismert valós eredmények besározása a cél.

Elnökségünk, és közgyűlési frakciónk határozottan visszautasítja az alaptalan rágalmakat és a tények elferdítésén alapuló hamis állításokat, amelyeket a jobboldali média kriminalizált. E politikai ámokfutás megbotránkoztat minden józanul gondolkodó polgárt. Erkölcsileg pedig végképp elfogadhatatlan, ha egy politikus családtagjait is igaztalan támadás éri.

Határozottan kiállunk Gyenesei István mellett, aki eddigi munkájával a somogyi emberek javát szolgálta. Felszólítjuk mindazokat, akik a minősíthetetlen kampányban részt vettek és rész vesznek, vagy ehhez segítő kezet nyújtanak, hogy fejezzék be méltatlan rágalomhadjáratukat!”

-->

Ezek is érdekelhetik