Közélet

2008.06.18. 16:38

Politikai reagálások a gyanús küldemények kapcsán

Az MSZP kaposvári irodájában hétfőn fedezték fel, hogy valakik fehér port tartalmazó borítékot küldtek pártjuknak címezve. Mint kiderült, még aznap az MDF is hasonló csomagot kapott, de azt a levelet csak szerdán bontották fel.

Sonline

Szita Károly, Kaposvár polgármestere még hétfőn elítélte sajtóközleményében a borítékos fenyegetést. Lamperth Mónika, Kaposvár szocialista országgyűlési képviselője szerdán reagált a félelemkeltésre és a polgármester közleményére.


Szita Károly sajtóközleménye

Fehér por a szocialistáknak

A média tudósításaiból értesültem arról a tényről, hogy a kaposvári szocialisták irodájába ismeretlen személy vagy személyek fehér port küldtek.

A kaposvári önkormányzat nevében a leghatározottabban elítélem a cselekedetet, és egyben mindenkit kérek – akár a városon kívülieket is –, hogy véleményüket semmilyen körülmények között se olyan formában fejtsék ki, amely bármely személyben, csoport vagy éppen politikai párt tagjaiban félelmet kelthet.
Kaposvár megyei Jogú Város Közgyűlése éppen néhány hónappal ezelőtt fogadta el azt az állásfoglalását, amely szerint elítél bármilyen személyt, csoportot vagy pártot, aki félelmet próbál kelteni a békés polgárokban.
Sajnos, a mostani esemény igazolja az akkori döntés szükségességét, ezért emelem fel szavam a félelemkeltés bármilyen formája ellen.

Kaposvár, 2008. június 16.


Lamperth Mónika sajtóközleménye

Kaposvár város országgyűlési képviselőjeként elítélem azokat az embereket, akik fehér poros levéllel fenyegették tegnapelőtt az MSZP Kaposvári Irodáját, ma pedig a Magyar Demokrata Fórumot. A megfélemlítésnek ez a módja bűncselekmény, s akik ezt teszik azok sem a törvényeket, sem a demokrácia szabályait nem tekintik magukra nézve kötelezőnek.

Ezért különösen felháborítónak tartom Szita Károly FIDESZ-es polgármester nyilatkozatát, amelyben mindenkit arra kér, hogy „véleményüket semmilyen körülmények között se olyan formában fejtsék ki, amely bármely személyben, csoport, vagy éppen politikai párt tagjaiban félelmet kelthet.” Ez az álságos mondat azt jelenti, hogy Szita Károly nem bűncselekménynek, hanem véleménynyilvánításnak tartja a fehér porok küldését. Igaz, hogy ezt elítéli, de fontosnak tartja nyilatkozatán keresztül megüzenni, hogy az MSZP-ről a rosszalló véleménnyel egyébként egyetért.

Álláspontom szerint sem a fehér porok küldése, sem a tojásdobálózó ordítozás nem tekinthető véleménynyilvánításnak, azt a Büntető Törvénykönyv alapján kell megítélni, és demokrataként elítélni.


Budapest, 2008. június 18.

Ezek is érdekelhetik