Közélet

2008.06.28. 08:14

Razzia: sokba kerül a cégeknek a túlóra

Telibe talált a munkavédelmis razzia. A felügyelők névtelen bejelentés alapján jutottak el ahhoz a somogyi vállalkozáshoz, ahol több mint 40 dolgozó adatait nem találják a központi nyilvántartásban.

Harsányi Miklós

– Túlóráztatják a munkásokat, néha szombaton és vasárnap is dolgozniuk kell – idézett a névtelen levélből Papp Gábor, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség dél-dunántúli felügyelőségének igazgatója. – Ilyen problémákat nem tártunk fel, de a munkavállalók bejelentéseit nem találjuk.

Az igazgató azt is elmondta: az adatokat egyeztetik, az eljárásba az APEH is bekapcsolódott. – Annyi már látszik, hogy gond lehet a túlórával – tette hozzá. – Ezért akár 500-600 ezer forint munkaügyi bírságot kaphat a vállalkozás.

Csodafegyver a célellenőrzés. Néhányan erre a következtetésre juthattak a dél-somogyi akció kapcsán. A felügyelők friss fogása: egy vállalkozást jogutódlással átalakítottak, de az alkalmazottakat nem jelentették át. Közel 50 emberről van szó. A dolgozók után a cég fizette a tb-t és az egyéb járulékokat. A vállalkozás vezető munkatársai, jegyezte meg az igazgató, valószínűleg megfeledkezhettek az előírásokról. Ezt az eljárást feltehetően július elejéig befejezik.

A nyári razziasorozat most kezdődik. A következő napokban a diákfoglalkoztatók számíthatnak a hatóság látogatására.
– Sokan visszaélnek a foglalkoztatással, megszegik a munka- és a pihenőidőt rögzítő szabályokat – magyarázta az igazgató. – Legalább 16 éves fiatalokat lehet foglalkoztatni, a munkaszerződést a szülőnek vagy a gyámhatóságnak engedélyeznie kell. A fiúk és lányok este tíz és hajnali hat között nem dolgozhatnak.

Ezek is érdekelhetik