Közélet

2008.12.17. 13:24

Karácsonyi menü: kétszázmilliót költünk halra

Drága étek a hal, az ünnepek előtt mégis megugrik a boltok forgalma. Idén kétszázmillió forintnál többet költünk pontyra, keszegre és amurra. A legdrágább falat a süllő.

Harsányi Miklós

– Ez bizonyára évtizedek múlva is így marad; ez a halfajta Magyarországon rendkívül kedvelt – jegyezte meg Tóth-Baranyi Antal, a Tógazda Kft. ügyvezető-helyettese. Csokonyavisonta, Mesztegnyő, Nagyberki és Lábod környékén 500 hektárnyi vízfelületen gazdálkodnak. Az ország távoli megyéit is ellátja a vállalkozás. Ezúttal százötven tonnánál nagyobb mennyiséget szállítanak a boltokba.



Egres József kaposmérői haltermelő úgy tapasztalta: idén mintha néhány nappal korábban kezdődött volna a szezon. Lehet, hogy kevesebb pénze van az embereknek, de a karácsonyi vacsora árát azért kigazdálkodják.  Igaz, a nagy pontyok helyett sokan a kisebből vásárolnak inkább többet. Így talán gazdaságosabb.

Az egyik kaposvári üzletvezető szerint a tengeri halak legfeljebb színesítik a kínálatot, ám nem befolyásolják az üzletmenetet. – Ennek nem csak anyagi okai vannak – folytatta. – A szokások és a népi hagyományok befolyásolják az ünnepi lakomát.

Fodor György, a horgászegyesületek megyei szövetségének elnöke szerint a somogyi vásárlók biztonságban érezhetik magukat. Lövey László megyei főállatorvos ezt megerősítette: az élelmiszer útja a halastavaktól az asztalig nyomon követhető.
Somogyban személyenként évente 3,2-3,3 kiló halat eszünk, mondta Varga Gábor, a megyei agrár-szakigazgatási hivatal főigazgatója. A családok többsége karácsonykor fogyasztja el az éves halmennyiség 35-40 százalékát.
– A megvásárolt hal 75-80 százaléka ponty, különösen a tükrös változatát keresik a háziasszonyok – tette hozzá a főigazgató.

A kulináris kíváncsiság jól jöhet az árusoknak – vélte Havranek Mihály megyei halászati felügyelő. Az árak igen változóak még egy-egy városon belül is. Az egyik üzletben a ponty kilója 799 forint volt, 399 a keszeg, s 450 forint a kárász kilója. Egy kiló fogas 2500 forintba került, a harcsáért ugyanott 1500 forintot számláznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!