Közélet

2008.12.12. 12:20

Lüszi csurgói óvodásokat segít

Külföldön már évtizedek óta sikerrel alkalmazzák, de nálunk nincs nagy múltja a kutyaterápiának. Lüszi azonban a csurgói óvodások kedvence lett.

Varga Andrea

Lüszi, a kedves írszetter megadóan tűri, hogy szalaggal körbetekerjék a száját, egy másik szalaggal átkössék a farkát. Pedig előtte már körberajzolták, sálat tettek alá, fölé, mellé, hulahoppkarikába guggoltatták. A kutya világhírű kennel sarja, és elnyerte a Hungarian Champion címet.



Ezúttal kutyaterápia főszereplője Lüszi. A módszer hasznosságáról tanulmányok szólnak, s az élet bizonyította: betegek, idősek, lelki gondokkal küzdők, tanulásban akadályozott vagy értelmileg sérült gyerekek mindennapjait teheti szebbé a négylábú, illetve segíthet képességeik fejlesztésében.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Az írszetter segít fejleszteni a csurgói óvodásokat
[/caption]
Bognár Lívia pedagógus, terapeuta elmondta: szeptember óta van óvodáscsoportjuk. Többek között figyelem és kommunikációs képességek, mozgáskoordináció fejlesztésében, a színek, irányok elsajátításában segít a kutyaterápia. Lüszi ráadásul nem mond véleményt, egyformán elfogadja a gyerekeket, feltétlen szeretettel közelít mindenkihez, nyugodt és empatikus – megannyi dolog szól mellette. Kézjelekre is engedelmeskedik, így nem kommunikáló gyereknél is sikerrel alkalmazható. A kicsik sokkal motiváltabbak, nyitottabbak az állat hatására. Amúgy a terápiás kutyának számos – egészségügyi és viselkedésbeli – követelménynek kell megfelelnie, s nem kevesebbnek a terapeutának.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A gyerekek hamar megszerették Lüszit
[/caption]
Bognár Líviától megtudtuk: már vannak eredményeik. A gyerekek hamar megszerették Lüszit; még az is, aki eleinte idegenkedett tőle, mára megbarátkozott vele. A kollégák ugyancsak elismerik a módszer hatékonyságát, s ha lesz igény a folytatásra, egy újabb kutyával bővülhet a csapat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!