Közélet

2009.01.08. 09:08

Csillagszóró II.: huszonhárom somogyi cég lebukott

A Csillagszóró II. akció során huszonhárom somogyi céget bírságoltak meg az élelmiszer-biztonsági ellenőrök. Csaknem két és fél millió forint büntetéssel sújtották a vállalkozásokat – tájékoztott Lövey László főállatorvos, a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság igazgatója.

Harsányi Miklós

– Összességében kedvezőbb a kép, mint tavaly. Úgy tapasztaltuk, hogy a kereskedők és forgalmazók jobban figyeltek az előírásokra.
Több esetben ráfaragtak az élelmiszer-eladók. Előfordult, hogy például a minyonhoz vagy a krémeshez adott számlán nem tüntették fel a fogyaszthatósági időt. Más esetben a nyomon követhetőség hiányára hivatkozva kezdeményeztek eljárást.



A növényvédelmi igazgatóság kaposvári laboratóriumában az utóbbi hetekben vizsgálatok tömegét végezték el. A paprika- és a paradicsommintákon kívül narancsot, mandarint, citromot is ellenőriztek. November végétől január elejéig közel 120 mintát kaptak a szakemberek, tudtuk meg Tóth István igazgatótól.
– Munkatársaim mintegy 350 hatóanyagra nézték meg a beszállított zöldséget és gyümölcsöt, ám nem fedeztek fel határérték feletti vizsgálati anyagot – húzta alá.

Barcsi rekordfogás

Húsvét előtt ismét nagyszabású élelmiszer-razziát rendelnek el. A sonka, a hal és a kolbász mellett újból megvizsgálják majd a zöldségféléket. Nagy figyelmet szentelnek a szakemberek a salátára. Tavaly ősszel rekordfogás volt Somogyban. A hivatalosan engedélyezett gombaölőszer-mennyiség közel 270-szeresét mutatták ki egy barcsi boltban árult fejes salátában. Akkor az uniós gyorsriasztási rendszeren keresztül az összes EU-tagállamot értesítették az esetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!