Közélet

2009.01.31. 16:53

Ehető nyaklánc gyomorkeserűvel

Krumplis, májas, sőt, gyomorkeserűvel ízesített kolbásszal is előrukkoltak szombaton a toponári fesztivál indulói. A Somogyi betyárok pontozásos győzelmet arattak.

Harsányi Miklós

A sült hús illata lengte be a művelődési házat és száz méteres környékét. A nagyteremben töltötték a kolbászt, a fedett udvaron teljes erőbedobással sütötték a finom falatokat.
– Feltaláltuk az ehető nyakláncot – bökött a mellkasán kígyózó kolbászkölteményre Békefi Géza, a Galam-ász csoport egyik erőssége. – Somogyiak vagyunk, nálunk mindig nagy becsben tartották a krumplit. Ezért némi főtt burgonyát is belegyúrtunk a masszába. Fenséges lett a végeredmény.



Valóban pikáns – hallottuk egy rivális csoport tagjától. A Somogyi betyárok néven alakult társaságban gyúrt-töltött Meiszterics László. Szerinte a sok csodarecept helyett a hagyományos alapanyagokat célszerű használni.
– A helyes arányban adagolt só, bors, paprika, fokhagyma: ez a titok nyitja – magyarázta Buzsáki Lajosné, aki szintén betyáros színekben versenyzett. – S persze az, hogy mindannyian szívvel-lélekkel dolgozunk.
Huszonnyolc csoport, köztük szlovák és alföldi versenyzők is beneveztek a szombati versengésre – tudtuk meg Szabó Zsolt főszervezőtől. Mindenki nyolc kiló húst kapott, a résztvevőknek csupán a fűszerről kellett gondoskodniuk.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A kolbász illatára előjött a medve is
[/caption]

– A fellegekben jár, aki ezt megkóstolja – áradozott egy kaposvári hölgy, miután megízlelte a Somogy Táncegyüttes csapatának alkotását. Ínycsiklandozó illat áradt az asztal felől. S tény, a társaság biztosra ment. Némi gyomorkeserűt is csempészett a kolbászba, ez állítólag ellenállhatatlan ízt adott a remekműnek. Perák Tibor és Reichert Vilmos, az Edd meg! csapat tagjai a jól bevált recept mellett maradtak. Szép Tamás, az Ekecs Medve Team ötlegazdája viszont a sajtra esküszik. – Korábban kísérleteztük ki a trappistás kolbászt, legközelebb talán gombával ízesítjük meg – osztotta meg a hét pecsétes titkot. – Jó buli volt a fesztivál, jövőre is eljövünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!