Közélet

2009.01.13. 14:18

Második hete tart a gázkorlátozás, takaréklángon a boltosok

Takaréklángon a kereskedők – a gázkrízis miatt kisebb-nagyobb somogyi üzletek, áruházak százaiban vették vissza a fűtést hétfőn is. Az eladók dzsekiben pakolták az árut, néhány helyen extra adag meleg ruhát és forró teát biztosítottak számukra.

Harsányi Miklós

– Ha megütöm a főnyereményt, harminc fokra hevítem fel az üzletet – fogadkozott hétfőn az egyik kaposvári élelmiszer bolt eladója. – Második hete fagyoskodunk. Amikor beütött a gázkorlátozás, a főnökség azonnal letekerte a hőmérsékletet. Nekünk azt mondták, mások is így tesznek. Én azonban nem ezt érzem mindenhol. Sok üzletben jártam az utóbbi napokban, ám pár helyen egészen kellemes meleg volt.

[caption id="" align="alignright" width="400"] összefogva kell túllendülni a krízisen
[/caption]Az egyik fonyódi bolt alkalmazottja szerint a 14-15 celsius fok még elviselhető. Üzletükben hétfőn is ennyire kúszott fel a hőmérő higanyszála. A kereskedő azt mondta: a vásárlók még nem tették szóvá a szokottnál hűvösebb hőmérsékletet. – Ha nem lenne ez a gázmizéria, szerintem akkor se lenne pazarabb a helyzet – jegyezte meg.
Takarékoskodás, általános spórolás – ismerős szavak a Kisosznál. Jó László, a szakmai szövetség megyei elnöke kérdésünkre hétfőn elmondta: főképp a nagyobb alapterületű üzletházak, szupermarketek felfűtése okozhat nehézséget. Tudomása szerint több hazai és multi üzletláncnál központilag rendelték el a takarékossági programot.

Hőt vesztenek a lakások

– Ne fűtsük túl az otthonunkat! Ha csak egy celsius fokkal csökkentjük az otthoni hőmérsékletet, akár hét százalékkal csökkenhet a fűtés számla és országos szinten napi egymillió köbméter gázt tudunk megtakarítani – olvasható a környezetvédelmi takarékossági tippjei között. Távollétünkben kapcsoljuk le a termosztátot. Ha 3 celsius fokkal csökken a lakásunk hőmérséklete azokban az órákban, amikor nem vagyunk otthon, akár 15 százalékos energiacsökkenést is el lehet érni.

A huzatos ajtók, ablakok akár 10 százalékkal is megnövelhetik a lakás hőveszteségét. Érdemes a szimpla üvegű, rosszul záró ablakokat dupla üvegűre lecserélni.

– Ilyenkor lényeges az önkorlátozás – hangsúlyozta. – Amennyiben nehézség támad, együtt, összefogva kell úrrá lenni a problémán.
Narancssárga-fekete színű pulóverekben, mellényekben dolgoztak tegnap a kaposvári OBI áruház munkatársai. A januári zimankóból belépve kifejezetten melegnek tűnt az előtér. A hétezer négyzetméteres üzletház több pontján azonban valamivel hűvösebb volt, mint máskor. Vidus Tibor igazgatótól tudjuk: legfeljebb 1-2 fokkal fogták vissza a fűtést.

– Az ajtókat megfelelően zárjuk, ügyelünk a csarnok temperálására, s az egész épületben megfelelő hőfokot igyekszünk biztosítani – magyarázta a szakember. – A környezettudatos gondolkodás korábban is jellemezte a céget. Az erőforrásokkal csínján kell bánni.

A barkácsáruházban bárki kérhet "extra adag" ruhát, azaz a fázósabbaknak sem kell dideregniük. Nem úgy, mint az egyik belvárosi ruhanemű üzletben, ahol az eladók mérgesen panszkodtak a cudar viszonyok miatt.
– Lehet, hogy még nem kellene bezárni a boltot, ám a hatalmas üvegfelületeken át csakúgy dől a hideg – vacogott a fiatal asszony. – Beindították a fűtést, kitették a hősugárzót, ám ez alig számít. Iszonyatos hideg van. Olyan, mint az északi-sarkon.


Nem igazolták vissza az átadást

A hétfőre várható fogyasztás 63-66 millió köbméter volt az ipar újraindításától függően – közölte hétfőn reggel szerkesztőségünkkel a siófoki Földgázszállító (FGSZ) Zrt. Hazánkban az I. korlátozási kategóriát továbbra is fenntartották.

A rendelkezésre álló források mértéke 66 millió köbméter. (A földalatti tárolókból 53 millió köbméter, hazai termelésből kilenc-, míg a nyugati irányú import négymillió köbméter.)

– A mai napra az osztrák diszpécserszolgálat nem igazolta vissza, hogy átadja Szerbiának (2,7 millió köbméter/nap) és Bosznia-Hercegovinának (1,5 millió köbméter/nap) a tranzitálandó mennyiségeket, így ezek kiszállítását megszakítottuk – tájékoztatott az FGSZ. A zrt. jelezte: amint visszaigazolják és átadják a tranzitálandó mennyiséget, felújítják a szállításokat.

A huzatos ajtók, ablakok akár 10 százalékkal is megnövelhetik a lakás hőveszteségét. Érdemes a szimpla üvegű, rosszul záró ablakokat dupla üvegűre lecserélni. Nem igazolták vissza az átadást A hétfőre várható fogyasztás 63-66 millió köbméter volt az ipar újraindításától függően – közölte hétfőn reggel szerkesztőségünkkel a siófoki Földgázszállító (FGSZ) Zrt. Hazánkban az I. korlátozási kategóriát továbbra is fenntartották.

A rendelkezésre álló források mértéke 66 millió köbméter. (A földalatti tárolókból 53 millió köbméter, hazai termelésből kilenc-, míg a nyugati irányú import négymillió köbméter.)

– A mai napra az osztrák diszpécserszolgálat nem igazolta vissza, hogy átadja Szerbiának (2,7 millió köbméter/nap) és Bosznia-Hercegovinának (1,5 millió köbméter/nap) a tranzitálandó mennyiségeket, így ezek kiszállítását megszakítottuk – tájékoztatott az FGSZ. A zrt. jelezte: amint visszaigazolják és átadják a tranzitálandó mennyiséget, felújítják a szállításokat. összefogva kell túllendülni a krízisen -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!