Közélet

2009.02.10. 18:48

Sztojka nem késelt az enyingi vajda szerint

Nem szabad egy kalap alá venni a cigányságot – ezt hangoztatja az enyingi Rafael János, a Fejér megyei vajda, aki azt mondta: nem védik a bűnözőket, de csak azokat büntessék, akik elkövettek valamit.

Kolumbán Tünde

– Rettegnek az enyingi romák, mert azzal van tele a média, hogy Szerbiából 300 fős sereg jön bosszút állni – magyarázza a Fejér megyei vajda enyingi otthonában. Azért vagyunk most mi is ilyen sokan, mert itt az egész család – mutat körbe a takaros házban az ötvenes évei közepét taposó Rafael János. Összemosnak itt mindenkit – folytatja a férfi. Az én fiam házát mutatják a televízióban, pedig neki semmi köze a gyilkossághoz. R. Sándor nem tagja a családunknak.

Az éjszaka autókat tetettek tönkre, és betörték a családtagjaim házának ablakát. Úgy gondoljuk, hogy felbőszült szurkolók lehettek, de ezt nem tudhatjuk biztosan – mondja Rafael János, akinek meggyőződése: egy vajdának igenis az a dolga, hogy megvédje azokat, akik nem követtek el bűncselekményt.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A vajda dolga, hogy megvédje azokat, akik nem követtek el bűncselekményt
[/caption]
– Azt nem mondjuk, hogy Sztojka Iván nem volt ott a veszprémi szórakozóhelyen, és nem volt részese dulakodásnak, de gyerekkora óta ismerjük, és nemcsak mi, de a magyarok is tisztelettudó embernek tartják. Nem hisszük, hogy ő szúrt volna. Iván a hírekkel ellentétben soha nem volt büntetve erőszakos bűncselekmény miatt – állítja a vajda, és megjegyzi: az Ausztriában elfogott N. Győző nem cigány, de arról senki nem beszél, hiszen ez esetben magyar bűnözésről is szó eshetne.

– Hívő emberek vagyunk, mutat a telefonja kijelzőjén látható Szűz Mária képre az idős Rafael – részvétünket fejezzük ki Marian Cozma halála miatt, bűnhödjön meg az, aki elkövette. Nevezzék nevén a tettest, de másnak ne kelljen bűnhődnie miatta. Az egyik lap például azt írja: rendőrkézen a gyilkoló cigány. Ezzel is általánosítanak, miért nem azt írták, hogy rendőrkézen R. Sándor.

Nem tagadják a származásukat

Nem az a szégyen, akik vagyunk, hanem ha nem teszünk semmit – olvasható az idézet Rafael János vajda igazolványában. Az idősödő roma férfi a miskolci rendőrkapitány nyilatkozatára utalva úgy véli: nincs azzal baj, hogy cigánynak nevezik őket, hiszen a származását nem tagadhatja meg senki: az a baj, hogy betuszkolnak mindenkit egy kalap alá – mutat a vajdaság szimbólumának tartott fejfedőre. Rafaeléktől megtudtuk: csütörtökön Enyingre érkezik az országos fővajda.

Rafaeléknál szóba került a tavaly nyári siófoki felvonulás is, aminek elmondásuk szerint semmi köze a veszprémi esethez. Állítják: annak is mindössze az állt a hátterében, hogy néhány roma fiatalt előzőleg kidobtak egy szórakozóhelyről, ez ellen tiltakoztak. – Akkor nem bántott senki senkit, viszont ha német, vagy holland bandák vonulnak ugyanott végig, azok törnek zúznak – vélekedik a vajda, aki cáfolta, hogy családjával együtt el akarnak költözni Enyingről.

– Én nem félek, mi beilleszkedtünk a társadalomba, az ország törvényei szerint élünk. Ez a veszprémi eset egy ilyen légkörben senkinek sem hiányzott, de úgy tűnik: súlyosabb megítélése van mint a móri vérengzésnek – így Rafael János.

A vajda dolga, hogy megvédje azokat, akik nem követtek el bűncselekményt -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!